ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Бондарь, Володимир Павлович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті охарактеризовано процес проведення медико-соціальної експертизи. Визначено, що вона складається з низки послідовних кроків, до яких залучена значна кількість компетентних осіб. Запропоновано процес проведення медико-соціальної експертизи поділяти на три етапи: підготовчий, безпосередній та заключний. Перший етап включає: по-перше, звернення особи, яка претендує на встановлення інвалідності, до лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я; по-друге, діяльність представників відповідного закладу охорони здоров’я, здійснення ними необхідних досліджень та подальше направлення документації на медико-соціальну експертизу. Другий етап передбачає безпосередній огляд (у тому числі і повторний) особи, яка звернулася для встановлення інвалідності, медико-соціальною експертною комісією. Третій, останній, етап полягає у прийняті відповідного рішення за результатами медико-соціальної експертизи. Розглянуто окремі складові цієї діяльності, які зазнали змін у зв’язку із запровадженням воєнного стану на території України. Проаналізовано відповідну нормативно-правову базу, яка регламентує спрощену процедуру проведення медико-соціальної експертизи. Розкрито особливості її проведення в умовах воєнного стану.