ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ У СФЕРІ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА Й КОНСУЛЬСЬКИХ ВІДНОСИН - Хачатрян, Артур Арменович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті розкрито сутність державної політики України у сфері міжнародного співробітництва і дипломатії як сукупності основоположних цінностей, ціннісних орієнтацій, вичерпно сформульованих, спланованих та юридично закріплених у стратегічних документах взаємопов’язаних першочергових дій, заходів і рішень уповноважених органів державної влади у межах визначених законодавством для них інституційних і функціональних ієрархічних рівнів, а також управлінських, правових, фінансових, соціально-економічних та інших механізмів їхньої реалізації, спрямованих на забезпечення захисту національних інтересів, реалізацію зовнішньополітичного курсу України зі сталого розвитку та укріплення дипломатичними методами, формами і засобами основних взаємовигідних зв’язків з іноземними державами та міжнародними організаціями. Здійснено аналіз низки нормативно-правових актів в окресленій сфері, на підставі чого вибудовано три взаємопов’язані рівні державної політики, які відбиті у низці вітчизняних стратегічних і планових нормативно-правових документів, серед яких: 1) рівень європейської та євроатлантичної інтеграції; 2) рівень транскордонного співробітництва; 3) зовнішньополітичний відомчий рівень. Обґрунтовується, що на сьогодні євроінтеграційні процеси є тими чинниками, що зумовлюють трансформацію й формування модернізованої України, що викликає необхідність переосмислення функцій держави, політики і влади, функціональна єдність яких поступово уніфікується, розширюється значення принципів цілеспрямованості, нестандартності, гібридності й різноманітності у політичному житті осучасненого суспільства. Розвиток соціально-економічних процесів і формування демократичного суспільства в Україні спричиняють посилену увагу до генези державної політики та її соціально-політичного середовища.