ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВІ ЗАХОДИ ПІДРОЗДІЛІВ КРИМІНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ З ВИЯВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ДЖЕРЕЛАМИ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - Пекарський, Сергій Петрович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті досліджено теоретико-правові аспекти здійснення оперативно-розшукових заходів з виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення. Акцентовано увагу на загрозі національній безпеці при знаходженні джерел іонізуючого випромінення поза регулюючим контролем в умовах воєнного стану. Виконано порівняльний аналіз правових засад діяльності підрозділів кримінальної поліції Національної поліції України щодо запобігання кримінальним правопорушенням, пов’язаним з джерелами іонізуючого випромінення. Зосереджено увагу на повноваженнях кримінальної поліції щодо здійснення комплексу оперативно-розшукових заходів з протидії досліджуємим кримінальним правопорушенням. Констатовано, що серед підрозділів кримінальної поліції Національної поліції України на Департамент забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами покладені обов’язки здійснювати оперативно-розшукові заходи з виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення. Зазначено, що з метою забезпечення особистої безпеки поліцейських і громадян, співробітники підрозділів кримінальної поліції повинні пройти попередньо спеціальну підготовку та бути забезпечені спеціальною екіпіровкою. Це є умовою ефективності діяльності підрозділів кримінальної поліції щодо виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення. Окрім того, ефективна організаційна діяльність підрозділів кримінальної поліції з виявлення досліджуємих кримінальних правопорушень потребує взаємодії з Службою безпеки України та Державною службою з надзвичайних ситуацій. З урахуванням актуальності запобігання вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення для національної безпеки України обґрунтована доцільність додаткового дослідження, спрямованого на концептуалізацію організаційних та тактичних засад здійснення оперативно-розшукових заходів, в тому числі і негласних, уповноважених суб’єктів різних правоохоронних органів, які входять до складу сил безпеки та оборони України.