СПЕЦИФІКА ВИВЧЕННЯ ЮРИДИЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ У МЕЖАХ БІНАРНОГО ФОРМАТУ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ - Громко, Тетяна Василівна; Соболь, Євген Юрійович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті схарактеризовано методичні підходи до вивчення теми «Українська термінологія у професійному спілкуванні» у підготовці майбутніх юристів, що полягає у проведенні бінарного заняття фахівцями з української мови та з правознавства. Наводяться дефініції понять «бінарне заняття», «міжпредметні зв’язки», «міждисциплінарна інтеграція», «компетенція», «професійний тренінг», «активізація пізнавальної діяльності». Актуалізація теми зумовлена визнанням позиції недостатнього, на погляд авторів, лише теоретико-практичного курсу «Українська мова та культура мовлення». Спроба бінарного розгляду правничої термінології з викладачами дисциплін правознавчої галузі спонукає до попередніх висновків про залучення до навчального процесу фахівців-юристів, представників обраної спеціальності з метою популяризації обраного фаху. Проблеми, які спонукають студента-правника вводити у свій понятійний, термінологічно-науковий обіг термінологію, наразі є важливими. З одного боку, настільки вмотивованим є здобувач вищої освіти до розширення своїх мовних компетентностей, настільки вищим є рівень володіння мовою; з іншого – вони закладають підґрунтя фахового становлення й розширяють горизонти галузевої правничої орієнтації майбутніх юристів. А відповідно й зникають мовленнєві та психологічні «бар’єри» комунікаційного складника бінарного заняття, помічена поява бажання опановувати термінологією, удосконалювати свої знання, уміння й навички з курсу та дисциплін з вивчення галузевого права, використовуючи методико-дидактичну документацію, навчальні фахові підручники, посібники, довідники, юридичні словники, правничі глосарії тощо. Лише у творчій співпраці студентів і викладачів – української мови та спеціальних дисциплін правознавчого напряму можливе досягнення високих результатів під час проведення бінарного заняття, навіть в умовах дистанційного навчання. Досвід викладання української мови за професійним спрямування дозволяє на основі постійних спостережень, опанування новітніх поступів у сфері освіти та намагання підвищення рівня знань студентів вдосконалювати методику викладання дисципліни. Пропоноване дослідження становить собою опис досвіду вивчення української юридичної термінології як альтернативу щодо розв’язання цих проблем – спробу бінарного формату проведення занять.