АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРОБЛЕМНОСТІ ПРИТЯГНЕННЯ ДО МІЖНАРОДНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ ЗА ВЧИНЕННЯ АКТУ АГРЕСІЇ - Падалка, Марія Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Стаття присвячена питанням міжнародної відповідальності. Виявлено, що проблема міжнародно-правової відповідальності суб’єктів міжнародного права тісно пов’язана з боротьбою проти міжнародних правопорушень. Визначені основні елементи настання міжнародної відповідальності. З’ясовано існування вини як обов’язкової ознаки для встановлення відповідальності. У роботі визначається можливість застосування категорії вини до держав. Разом з тим здійснюється визначення агресії в міжнародному праві, під якою розуміють застосування збройної сили державою проти суверенітету, територіальної недоторканності або політичної незалежності іншої держави, або яким-небудь іншим чином, несумісним із Статутом Організації Об’єднаних Націй. В даній статті аналізуються міжнародні акти, які встановлюють нормативне визначення агресії та визначають певні аспекти відповідальності за даний злочин. Разом з тим, а роботі з’ясована генеза міжнародно-правового закріплення поняття агресії. В роботі вказуються ознаки акту агресії, а також перелік діянь, які підпадають від дане поняття. До предмету даного дослідження також слід віднести аналіз міжнародних організацій, які наділені повноваженнями щодо притягнення до відповідальності за вчинення акту агресії. В досліджені арґументовано, що сучасний механізм притягнення до відповідальності за даний злочин є недостатньо ефективним, з огляду на обмежену юрисдикцію Міжнародного кримінального Суду. Також визначено недосконалий порядок накладення вето постійними членами Ради Безпеки ООН. Окрема увага приділяється характеристиці досвіду відповідальності за агресію держав. Зважаючи на війну російської федерації проти України, здійснюється пошук шляхів притягнення держави-агресора до відповідальності. З’ясовано особливе значення РБ ООН щодо запровадження військових санкцій щодо держав-агресорів. У статті обґрунтовується концепція кримінальної відповідальності держави за акти агресії.