МІЖНАРОДНЕ МІГРАЦІЙНЕ ПРАВО: ІСТОРИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ - Ратушний, Сергій Миколайович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті розглядаються історико-правові аспекти виникнення і становлення міжнародного міграційного права. Здійснюється спроба дослідження закономірностей еволюційного розвитку міжнародно-правового регулювання відносин в сфері міжнародних міграцій, місця та концептуальних засад міжнародного міграційного права як окремої галузі міжнародного публічного права. Зростання обсягів міграційних потоків, набуття ними нових кількісних і якісних характеристик, будучи обумовленим економічними, екологічними, військово-політичними, демографічними та іншими факторами, здійснює сильний вплив на всі сторони функціонування світової системи, стає неодмінною складовою багатьох просторових змін, що визначають сутність територіальної ідентичності соціальних груп і формують нову культуру мислення, яка ґрунтується на різних соціальних нормах, включаючи принципи та норми міжнародного права. Найбільш очевидним і ефективним способом упорядкування міжнародної міграції, взятої в динаміці якісних змін в її тенденціях та формах, соціальних взаємозв'язках, соціально-економічних та політико-правових процесах, розвитку технічних можливостей засобів комунікацій, є її міжнародно-правове регулювання, здійснюване як на універсальному, так і на регіональному рівнях міждержавного співробітництва, з урахуванням еволюції та історичного розвитку міжнародно-правової доктрини та практики. При цьому точність оцінки отриманих результатів міжнародно-правового регулювання очікуваним прямо залежить від адекватності розуміння правової природи, сутності і місця міжнародного міграційного права в загальній системі права. Принциповим має бути розуміння й сприйняття тези, що ідеологія і філософія правового регулювання відносин в сфері міжнародних міграцій будується на тезі необхідності знайти та забезпечити баланс між державним суверенітетом – наріжним каменем міжнародного правопорядку та свободою пересування - однієї з базових свобод людини. Ці базові елементи залишалися практично незмінними протягом всього історичного періоду міжнародного-правового регулювання відносин в сфері міжнародних міграцій, хоча рівень напруженості між ними і способи артикуляції останьої змінювалися протягом історії міжнародного права на доктринальному рівні та в практиці державних підходів.