ВІДНОВЛЕННЯ ОБ'ЄКТІВ ПРИРОДНЬОГО НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ВІД ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ В ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Чудненко, Володимир Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У даній статті розкрито особливості відновлення об'єктів природнього навколишнього середовища від військових дій в післявоєнний період. Звернуто увагу на таких групах як: земля, надра, води, атмосферне повітря, ліси, рослини, тварини, бактерії, гриби, віруси. Відзначено, необхідність для вироблення комплексного механізму відновлення навколишнього природнього середовища на сьогодні необхідно затвердити Стратегічної державної програми протидії екоциду російських окупантів навколишньому природньому середовищу України. Треба зазначити, що екоцид – це вчинення будь-яких протизаконних або шкідливих дій, які добре усвідомлюються тим\тими, хто їх завдає, що можуть завдати серйозної, незворотної довгострокової шкоди навколишньому середовищу. На сьогодні у п’ятірку найбільш постраждалих від екоциду областей України входять: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська та Харківська області. Вони перебувають під постійними обстрілами, атаками. Мінімальний підрахунок збитків довкіллю від дій Росії станом на кінець 2022 року складає ₴532 млрд. грн. Дана програма повинна запровадити систему фіксування всіх порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища, що дозволить фіксувати реальний об’єм завданої шкоди та вжити найефективніших заходів, щоб уникнути подальшого погіршення ситуації та відновити екосистеми до безпечного стану ‑ і для людини, і для дикої природи. А також виробити механізми притягнення Росії до відповідальності, за екоцид українського навколишнього природнього середовища, а також процедуру євроінтеграції у природоохоронній сфері за напрямками: управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики, якість атмосферного повітря, управління відходами, якість води та управління водними ресурсами, промислове забруднення та техногенні загрози, зміна клімату, генетично модифіковані організми. Передбачити у планах із відбудови населених пунктів природорієнтовані рішення та заходи з адаптації до зміни клімату. Вироблення механізмів вловлювання твердих побутових відходів, які потрапляють в транскордонні ріки.