МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МОРСЬКОЇ БЕЗПЕКИ - Гусар, Ольга Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті досліджуються міжнародно-правові акти, що становлять основу міжнародного співробітництва держав щодо забезпечення морської безпеки. Незважаючи на достатньо великий обсяг здобутків міжнародного співтовариства щодо правового регулювання морської безпеки, рівень аварійності світового морського флоту та шкідливих наслідків для людства та природнього середовища все ще залишається дуже високим. Негативні наслідки аварій великих морських суден поширюються не тільки на безпосередніх учасників морського підприємства, судно, його екіпаж і пасажирів, судновласників, але і забруднюють та наносять збитки прибережним країнам та населенню, життя яких піддається небезпеці через морські аварії. Морська безпека є складовою державної безпеки, тому стратегічні завдання і пріоритети розвитку морської галузі повинні бути визначені в стратегічних документах на національному рівні кожної світової морської країни. Актуальним для морської безпеки є співвідношення національного морського законодавства і міжнародного морського законодавства. Зазначено, що міжнародно-правове регулювання морської безпеки набуває великого значення в умовах стрімкого розвитку економіки та розвитку сфери високих технологій, коли збільшуються розміри морських суден, значно підвищується інтенсивність судноплавства в багатьох районах Світового океану та збільшується кількість морських аварій та катастроф. Автором визначено чинники, які впливають на необхідність створення правової бази щодо убезпечення морської діяльності та мінімізувати негативні наслідків для людства та природнього середовища. Важливу роль в прийнятті міжнародних норм (конвенцій, угод, правил, рекомендацій), відіграють ООН, Міжнародна морська організація та інші міжнародні урядові та неурядові організації, які співпрацюють з ними. Реалізація національних правових заходів щодо забезпечення безпеки мореплавства можлива за умов створення системи державної морської безпеки та спільної, ефективної роботи морської адміністрації і діяльності контролюючих та інспектуючих органів.