СУБ’ЄКТИ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Борисенко, Владислав Дмитрович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Стаття присвячена вивченню особливостей суб’єктів механізму публічного адміністрування у сфері інформаційних технологій в Україні. Автором підкреслюється, що державне регулювання забезпечення інформаційної безпеки, яка на сучасному етапі перебуває в переліку актуальних проблем розвитку науки і техніки в Україні та за кордоном, відіграє головну роль для державного будівництва та розвитку країни. У статті проаналізовано національне законодавство у досліджуваній сфері та встановлено, що поняття інформації розуміється як будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді. У статті автором встановлено, що об’єктами, що стосуються складових сучасних інформаційних технологій є інфраструктура, яка забезпечує процеси збору, обробки, накопичення, розосередження, зберігання, пошуку і поширення інформації та інформаційні відносини, які виникають під час застосування цих технологій.Також, визначено, що інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація. Поміж того, виокремлено серед суб’єктів інформаційних технологій: суб’єкти, що організовують і здійснюють розробку інформаційних технологій і засобів їх забезпечення та суб’єкти, які експлуатують та використовують об’єкти інформаційних технологій. Автором акцентовано увагу на тому, що принципове місце у розвитку публічного управління у сфері інформаційних технологій займає вирішення проблем, пов'язаних з із захистом інформації. Окрім того, встановлено, що суб’єктами захисту інформаційних технологій, слід зазначити, що ними є володільці інформації, власники системи, користувачі, а також спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань організації спеціального зв'язку та захисту інформації і підпорядковані йому регіональні органи.