ПУБЛІЧНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ СУДОВОЇ ГІЛКИ ВЛАДИ - Світличний, Олександр Петрович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Відповідно до чинного законодавства України держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів, що передбачає окреме визначення у Державному бюджеті України видатків на утримання судів не нижче рівня, що забезпечує можливість повного і незалежного здійснення правосуддя відповідно до закону. В Україні діє єдина система забезпечення функціонування судової влади – судів, органів суддівського врядування, інших державних органів та установ системи правосуддя. Це означає, що функціонування судової гілки влади неможливо без функціонування визначеної законами та іншими нормативно-правовими актами системи уповноважених державних органів, а також інших суб’єктів при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень здійснювати публічне адміністрування, метою якого є організація, координація та практична діяльність осіб, які здійснюють адміністративні повноваження спрямовані на належне забезпечення функціонування судової влади в цілому. З цією метою у статті здійснено аналіз праць науковців, які досліджували питання діяльності управлінських відносин та діяльність публічної адміністрації суду, а також положення Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про державну службу», Кодексу адміністративного судочинства України, що дало можливість з’ясувати коло суб’єктів владних і не владних повноважень, а також визначити систему забезпечення функціонування судової влади. З огляду на проаналізовані законодавчі та інші нормативно-правові акти, наголошено, що у певних випадках суб’єкти публічного адміністрування можуть діяти і як суб’єкти публічного управління. Зроблено висновок, що організаційно-розпорядчу діяльність публічного адміністрування здійснюють широке коло суб’єктів публічної адміністрації, діяльність яких регламентована законами та іншими нормативно-правовими актами і спрямована на ефективне забезпечення роботи судів (суддів).