ПРАВОВІ АСПЕКТИ СТИМУЛЮВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕНЕРГІЇ У ТРАНСПОРТНІЙ СФЕРІ УКРАЇНИ - Деревянко, Богдан Володимирович; Попович, Тетяна Григорівна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Ціллю статті має бути із застосуванням методів наукового пізнання дослідити правові аспекти стимулювання підвищення питомої ваги використання «зеленої» енергії у транспортній сфері і зробити відповідні пропозиції. Для досягнення цілі статті було використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів пізнання, які зазвичай застосовуються у наукових дослідженнях. Серед таких найповніше було застосовано історично-правовий метод, порівняльно-правовий метод, системно-структурний метод, аналітико-синтетичний метод, метод аналогії, метод сходження від абстрактного до конкретного та інші. Завдяки цьому було зроблено загальні пропозиції щодо підвищення питомої ваги використання «зеленої» енергії у транспортній сфері, які мають бути розвинені та отримати конкретні форми під час проведення наступних наукових розвідок. У статті було наведено внесені протягом останніх 2,5 років зміни до Податкового кодексу України, якими було надано пільги із звільнення оподаткування податком на додану вартість електромобілів та двигунів до них, що ввозяться в Україну, а також із звільнення оподаткування податком на прибуток отриманих прибутків виробників електромобілів та двигунів до них. Підтримано такі дії законодавця, які у середньостроковій перспективі мають підвищити питому вагу електромобілів у загальній масі транспортних засобів. Вважати підвищення питомої ваги використання «зеленої» енергії у транспортній сфері можливо у випадку заряджання акумуляторів електромобілів електроенергією, отриманою із відновлюваних джерел. Зроблено пропозицію щодо поширення пільг, які надаються виробникам та власникам електромобілів та їх частин, на виробників та власників транспортних засобів, які працюють завдяки водневим двигунам внутрішнього згорання. Не менш важливим буде продовження роботи із правового стимулювання генерування енергії із екологічно безпечних джерел.