ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ТА КОНТРОЛЮ ЗА НАРКОТИКАМИ: СУТНІСТЬ ТА ЗМІСТ - Птухіна, Олена Валеріївна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Наголошено, що визначення повне й якісне визначення нормативних основ діяльності Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками є однією з основних умов функціонування відповідної суспільної інституції, ефективного виконання завдань і реалізації функцій суб’єктом певних суспільних відносин. Здійснено аналіз семантико-етимологічного й юридичного трактування термінів «регулювання», «правовий», «право», «правове регулювання». Встановлено, що правове регулювання діяльності Держлікслужби України є багатоаспектним процесом. У змісті правового регулювання діяльності Держлікслужби виокремлено: сукупність правових актів, на підставі положень яких, з урахуванням їх юридичної сили, здійснюється регулюючий вплив на таку діяльність; суб’єктів, уповноважених приймати такі нормативно-правові акти, правовий статус яких і обумовлює таку юридичну силу; мету правового регулювання – забезпечення реалізації державної політики в сферах контролю якості та безпеки лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів, медичної техніки і виробів медичного призначення, та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові. Запропоновано під правовим регулюванням діяльності Держлікслужби розуміти процеси, пов’язані із прийняттям уповноваженими чинним національним законодавством суб’єктів нормативно-правових актів, на підставі положень яких здійснюються цілеспрямований регулюючий вплив на поведінку посадових осіб даного центрального органу виконавчої влади задля забезпечення реалізації Держлікслужбою визначеного законодавством напряму державної політики.