АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ КОНТРОЛЮ ЗА ДОТРИМАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО АЗАРТНІ ІГРИ ТА ЛОТЕРЕЇ - Шатрава, Сергій Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
В статті доведено, що на сьогоднішній день маємо сформовану відповідну систему органів публічної адміністрації, які наділені контрольними (наглядовими) повноваженнями у сфері організації та проведення азартних ігор та лотерей. Особливе місце відводиться Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, яка наділена відповідними дозвільними повноваженнями у сфері організації та проведення азартних ігор та лотерей. Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей, як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом наділена широким спектром контроль-наглядових повноважень, що має свій прояв у застосуванні всіх заходів адміністративного примусу до відповідних суб’єктів господарської діяльності, а саме здійснення заходів адміністративного попередження, припинення та застосування санкцій до порушників. На підставі норм чинного законодавства виокремлено основні контрольно-наглядові повноваження Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей у досліджуємій сфері суспільних відносин шляхом: 1) контролю наявності передбачених законом ліцензій; 2) перевірки додержання організатором азартних ігор ліцензійних умов; 3) контролю за додержанням організаторами азартних ігор вимог законодавства, стандартів та нормативно-правових актів у сфері організації та проведення азартних ігор; 4) моніторингу діяльності організаторів азартних ігор з використанням Державної системи онлайн-моніторингу. Реалізуючи свої повноваження Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей повинна дотримуватися основного принципу державної політки у досліджуємій сфері, це боротьба з ігровою залежністю (лудоманією), оскільки неякі прибутки від проведення азартних ігор та лотерей не сприятиме нормальному розвитку суспільства та людини.