ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРОГРАМНИХ ПРОДУКТІВ У ФРАНЦІЇ, НІМЕЧЧИНІ ТА УКРАЇНІ - Скляров, Руслан Анатолійович; Шанайда, Володимир Васильович; Редько, Ростислав Григорович; Четвержук, Тарас Іванович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Бурхливий розвиток інтернет технологій створив передумови для розробки законодавчої бази щодо захисту прав інтелектуальної власності на програмні продукти. На європейському континенті провідними країнами, які сформували такий законодавчий базис і постійно його модифікують є Франція і Німеччина. Встановлено, що питання захисту авторських прав розробників програмних продуктів почали активно обговорювати наприкінці 20-го століття. В той же час опубліковано декілька аналітичних оглядів (праці Ginsburg J., Bently L., Johnson P.) з глибоким і критичним аналізом механізму захисту авторських прав розробників програмних продуктів та баз даних. Окрема увага приділена проблематиці оригінальності програмного забезпечення, особливостям його використання та аспектам обмеження такого використання, захисту прав у випадку ліцензування комп’ютерних програм. Законодавство у сфері захисту програмних продуктів вирішує комплексне завдання. Окрім захисту прав розробників нормативні акти мають стимулювати розвиток в галузі програмного забезпечення, сприяти позитивному впливу патентної системи на інноваційний розвиток цієї галузі. Встановлено, що В країнах Європейського Союзу розробники захищені авторським правом на основі Директив ЄС про право автора на комп'ютерну програму та бази даних. Спираючись на спільний законодавчий базис ЄС окремі країни розширюють та вдосконалюють національні нормативні документи, встановлюють різну ступінь відповідальності за порушення авторських прав. Питання захисту інтелектуальної власності стосовно програмних продуктів в Україні активно розвивається. Нова редакція Закону України " Про авторське право і суміжні права" запроваджує дієві механізми посилення охорони, захисту прав та інтересів суб’єктів авторського права і суміжних прав, узгоджує окремі національні акти законодавства. Встановлено доцільність проведення порівняльно-правового аналізу законів та підзаконних актів відносно захисту програмних продуктів для різних країн з метою виявлення найбільш раціонального варіанту їх подальшого функціонування та модифікації в умовах міжнародного становлення України як правової держави.