МЕТА, ПОНЯТТЯ, СУТНІСТЬ ТА ЗАСАДИ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Рябовол, Максим Сергійович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті на основі системного підходу адміністративно-правовий статус військовослужбовця Збройних Сил України розглянуто як комплексне утворення зі складною структурою, що охоплює різні складники, характеристики осіб, яка проходить військову службу у Збройних Силах України. Мета статті – визначити поняття, розкрити сутність, а також систематизувати принципи адміністративної відповідальності військовослужбовців ЗСУ як невід’ємного складника адміністративно-правового статусу цієї категорії осіб. У результаті проведеного дослідження, на основі аналізу відповідного законодавства й наукових праць з проблематики статті, ми дійшли таких висновків. Адміністративна відповідальність військовослужбовців ЗСУ – це різновид адміністративної відповідальності, до якої можуть притягуватися чітко визначені законом суб’єкти – власне військовослужбовці ЗСУ, а також спеціальні суб’єкти – військові службові особи. Адміністративна відповідальність військовослужбовців ЗСУ настає за вчинення військового адміністративного правопорушення – протиправної винної (умисної або необережної) дії чи бездіяльності військовослужбовця, за яку передбачено адміністративну відповідальність, визначену главою 13-Б «Військові адміністративні правопорушення» КУпАП. Метою адміністративної відповідальності військовослужбовців ЗСУ є забезпечення військового правопорядку (порядку проходження/ несення військової служби) та захист його від правопорушень. Адміністративна відповідальність військовослужбовців ЗСУ ґрунтується на узгодженій сукупності, системі принципів, серед яких: законність, неможливість подвійного притягнення до адміністративної відповідальності за одне й те саме військове правопорушення, індивідуальний характер, гуманізм, співмірність провини і стягнення, визначення суб’єктів відповідальності та проступків, за вчинення яких вони можуть бути притягнутими до адміністративної відповідальності.