ВПЛИВ ВОЄННИХ ДІЙ В УКРАЇНІ НА ОБІГ ТОВАРІВ КОМЕРЦІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Теремецький, Владислав Іванович; Попович, Тетяна Григорівна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Цивільно-правові, господарсько-правові та процесуальні засоби забезпечують обіг товарів комерційного призначення в Україні. В цілому можна навіть говорити про окреме правове забезпечення за допомогою певної системи. Значна частина таких засобів визначена, хоча динамічний характер цивільного обороту час від часу виявляє необхідність створювати нові та удосконалювати існуючі. Усталеність суспільних відносин в умовах різного роду збурень зовнішнього середовища значною мірою залежить від рівня правової культури в суспільстві. Там, де є закон, є намагання його обійти. У всі часи контрабанда є одним із явищ у сфері суспільного життя, яке не обходить жодну з країн світу, а у зв’язку з воєнним станом та завдяки процесам світової інтеграції, стала проблемою без кордонів. Незаконне переміщення через митний кордон наркотичних засобів, зброї, боєприпасів, культурних та історичних цінностей традиційно перебувало в центрі уваги кримінальних угруповань як один із способів швидкого збагачення. Зловживання в процесі обігу товарів комерційного призначення в умовах війни можна розглядати як військовий злочин, який не має виправдання та несе пряму загрозу національній безпеці України. Зловживання ж в митній сфері не лише знекровлюють економіку держави, а й послаблюють обороноздатність України.