ПОНЯТТЯ ТА ЕЛЕМЕНТИ МЕХАНІЗМУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ТА ОБІГУ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ - Колбіна, Наталія Григорівна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У даній статті розкрито поняття та елементи механізму адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування. Механізм адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування ‑ це система взаємопов’язаних елементів, які здійснюють правовий вплив на поведінку суб’єктів за допомогою спеціальних правових засобів з метою забезпечення дітей грудного та раннього віку достатнім, високоякісним та безпечним дитячим харчуванням та їх конституційного права на життя та охорону здоров’я. Механізм адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування є системо утворюючою правова категорія, що складається з відповідних елементів. До елементів механізму адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування віднесено: 1. адміністративно-правові норми, тобто сукупність нормативно-правових актів різної юридичної сили, які урегульовують відносини щодо виробництва та обігу дитячого харчування. Адміністративно-правові норми встановлюють правила поведінки суб’єктів; визначають засади державного регулювання і державного стимулювання виробництва та обігу дитячого харчування; встановлюють основні вимоги щодо виробництва та обігу дитячого харчування; встановлюють відповідальність за порушення законодавства про дитяче харчування тощо. 2. Суб’єкти адміністративно-правових відносин – це відносини, що складаються між компетентними суб’єктами публічної адміністрації та фізичними та юридичними особами щодо виробництва та обігу дитячого харчування. Предметом таких відносин є вчинення відповідних операцій в сфері щодо виробництва та обігу дитячого харчування з метою забезпечення конституційних прав дитини на достатній життєвий рівень, охорону здоров'я і життя, безпечне та якісне дитяче харчування. 3. акти реалізації адміністративно-правових норм, тобто процес практичного вираження (перенесення) в життя суб’єктами адміністративного права волі, вираженої в адміністративно-правових нормах. Виокремлено особливості адміністративно-правових відносин, що виникають в сфері виробництва та обігу дитячого харчування.