ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УКРАЇНІ - Федосєєв, Петро Михайлович; Бальжик, Ірена Анатоліївна; Тодорова, Марія Петрівна (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Досліджено особливості цивільно-правової відповідальності за порушення екологічного законодавства України. Визначено, що відповідальність за порушення екологічного законодавства є важливою складовою забезпечення раціонального природокористування, охорони природних об’єктів та їх відновлення після негативних наслідків, а також важливим засобом відновлення порушених прав та відшкодування завданої правопорушенням шкоди. Встановлено, що цивільно-правова відповідальність є важливим засобом забезпечення законності в екологічній сфері. Вона виступає різновидом юридичної відповідальності загалом, а тому їй властиві всі ознаки останньої. Зроблено висновок, що специфіка цивільно-правової відповідальності за екологічні правопорушення зумовлена особливостями об’єкта правопорушення, способами обчислення й доведення шкоди та деякими іншими екологічними чинниками. Сутність цієї відповідальності полягає у покладенні на правопорушника обов’язку відшкодувати шкоду за екологічне правопорушення. Метою дослідження є з’ясування змісту цивільно-правової відповідальності за екологічні правопорушення, встановлення її ознак, порядок відшкодування шкоди та встановлення відмінностей між цивільно-правовою відповідальністю в екологічному праві та у цивільному праві.