АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ФОРМИ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ У СФЕРІ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Власов, Антон Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття присвячена висвітленню адміністративно-правових форм діяльності суб’єктів публічного адміністрування у сфері торговельної діяльності. Розглянуто доктринальні підходи до розуміння понять «форма» та «адміністративно-правова форма». Акцентується увага на тому, що спільним для всіх визначень є акцент на зовнішньому вираженні змісту. На підставі аналізу думок науковців надано авторське визначення адміністративно-правової форми діяльності суб’єктів публічного адміністрування у сфері торговельної діяльності. Зазначено ознаки адміністративно-правових форм діяльності суб’єктів публічного адміністрування та досліджено основні адміністративно-правові форми діяльності суб’єктів публічного адміністрування. Зауважено, що сьогодні домінуючою є класифікація адміністративно-правових форм за поділом на правові та неправові. До правових форм діяльності суб’єктів публічного адміністрування у сфері торговельної діяльності рекомендовано відносити: 1) видання відомчих нормативних актів; 2) укладення угод; 3) вчинення юридично значущих дій. До неправових форм – проведення нарад, зборів, обговорень, перевірок, розробка планів, прогнозів, програм, здійснення бухгалтерського, статистичного, податкового обліку, проведення прес-конференцій тощо.