РЕТРОСПЕКТИВА ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ 112 - Ширган, Вадим Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Дана наукова стаття присвячена історичним та організаційно-правовим передумовам впровадження системи 112 в Україні. Досліджено ретроспективу та основні етапи впровадження системи 112. Вперше питання про створення такої служби постало ще у 1976 році, коли Європейська конференція адміністрацій пошти та телекомунікацій запропонувала використовувати номер 112 як єдиний загальноєвропейський телефонний номер екстреного виклику. З 1991 по 1996 роки відбувалося становлення цієї служби в Європі, а з 2008 року розпочато цей процес і в Україні. Визначено мету створення та впровадження системи 112, як ефективну та оперативну організацію надання екстреної допомоги населенню в разі загрози виникнення або виникнення екстрених ситуацій, що загрожують здоров’ю, життю, майну або навколишньому природному середовищу, громадському порядку, інших небезпечних подій. Прагнення України інтегруватися до Європейського Союзу ставить перед органами державного управління завдання не тільки у сфері гармонізації українського законодавства з європейським, а й у сфері створення організаційних структур, обов'язкових для кожної країни Європейського Союзу, яким повинен стати орган, відповідальний за формування та реалізацію державної політики у сфері екстреної допомоги населенню, у тому числі забезпечення інформаційної взаємодії служб екстреного реагування. Проаналізовано міжнародно-правові зобов’язання України у сфері європейської інтеграції, правові, технічні та організаційні питання регулювання створення, впровадження й забезпечення функціонування системи 112, у тому числі створення нормативно-правової бази з питань визначення правових та організаційних засад функціонування системи 112, створення організаційно-інституційної структури та інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури системи 112.