ПОНЯТТЯ ЗДІЙСНЕННЯ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ УЧАСНИКІВ ДОГОВІРНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ - Панченко, Сергій Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Статтю присвячено визначенню основних ознак та виявленню поняття здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань. В основі вказаного лежить суб’єктивне цивільне право як вид та міра можливої поведінки особи, яка включає в себе встановлені законом правомочності, що складають його зміст. Досліджено, що задоволення інтересу є метою здійснення суб’єктивного цивільного права, а інтерес найбільш ефективно задовольняється шляхом участі у договірних зобов’язаннях. Проаналізовано, що реалізація правомочностей, які складають зміст суб’єктивного цивільного права, є здійсненням цього права. Правомочності у свою чергу є проявом цивільної правоздатності суб’єкта, яка є передумовою виникнення та здійснення суб’єктивних цивільних прав та виконання цивільних обов’язків. Саме вчинення активних та пасивних дій перетворюють правомочності на дійсність та є рушійною силою укладення та виконання договорів. Доведено, що договірне зобов’язання є одним із способів здійснення суб’єктивних цивільних прав. Основу договірних зобов’язань складають майнові права, оскільки майнове право є відчужуваним. У зв’язку з цим виявлено види суб’єктивних цивільних прав залежно від виду договірного зобов’язання, в межах якого вони здійснюються (права щодо передання майна у власність, користування, виконання робіт та надання послуг). Стверджено, що договірне зобов’язання може бути здійснене шляхом вчинення активних та пасивних дій, які полягають у здійсненні цивільних прав та виконанні цивільних обов’язків. До таких дій слід віднести дії щодо укладення договору, його виконання та захисту прав у випадку їх порушення. Отже, здійснення цивільних прав у договірних зобов’язаннях необхідно розглядати крізь призму його структури, механізму та відповідних стадій. Саме за допомогою цих елементів і являється можливим дослідити процес реалізації прав у договірних зобов’язаннях. Виявлено ознаки здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань, до яких слід віднести: є способом задоволення інтересу, можливість права вимоги є основоположною правомочністю у договірному зобов’язанні, що складає зміст суб’єктивного цивільного права у такому зобов’язанні. Також здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань є завжди встановленим та забезпеченим законом та договором порядком реалізації суб’єктивних цивільних прав. Більше того, здійсненню цивільних прав учасників договірних зобов’язань властиві особливі стадії та структура. Запропоновано визначити здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань як встановлений та забезпечений законом та договором порядок реалізації суб’єктивних цивільних прав, змістом яких є можливість вимоги уповноваженою особою від зобов’язаної особи правомірних дій або утримання від їх вчинення для задоволення інтересу.