ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ СУДІВ УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Морозова, Катерина Дмитрівна (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Розглянуто питання організації діяльності суду в умовах воєнного стану. Важливість та актуальність дослідженої у статті проблематики, пов’язано з необхідністю перебудови діяльності судів задля продовження виконання своїх функцій під час збройної агресії РФ проти України. Аналіз поточної ситуації довів, що сучасна українська система судоустрою не була належним чином підготовлена до війни. Доказом цього стала відсутність будь-яких заздалегідь розроблених планів і програм функціонування суду в умовах воєнного та/чи надзвичайного стану. Вказано, що досвід роботи судів в умовах російсько-української війни може бути корисним для інших країн. Охарактеризовано чинне законодавство, яке регулює діяльність судів в умовах воєнного стану. Розглянуто чинники, що забезпечують безперебійне функціонування судової системи та виявлено недоліки, які цьому заважають. Аналіз реформаційних процесів у сфері судочинства, які відбувалися в останні роки в Україні, довів, що до вирішення існуючих проблем із забезпечення справедливого судочинства у відносно мирний час, додалися чимало викликів, спричинених війною. Тому перед Україною постало декілька основних завдань, а саме: забезпечити функціонування судової системи в умовах воєнного стану, а також продовжити ті реформи, які Україна як держава зобов’язалася виконувати з метою вступу до Європейського Союзу. Розглянуто проблеми запровадження дистанційних форм роботи суду, переходу на електронну форму судочинства та доступу до електронного кабінету судді в умовах воєнного стану. Виявлено основні проблеми організації діяльності суду в умовах воєнного стану, а також запропоновано авторське бачення можливих шляхів їх вирішення. Зроблено висновок, що судова система України, незважаючи на наявність багатьох викликів, спричинених війною, загалом продовжує своє належне функціонування.