ІНФОРМАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ПРАВОСУДДЯ - Kovalchuk, Olha Yaroslavivna; Teremeckyi, Vladyslav Ivanovych (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
У статті ґрунтовно досліджуються інформаційно-правові проблеми, з якими стикається система правосуддя під час ухвалення ефективних судових рішень, та пропонуються концептуальні основи для розробки надійної інформаційної підтримки цього критично важливого процесу. Автори наголошують на ролі інформаційно-правової підтримки у забезпеченні неупередженості, обґрунтованості, ефективності та прозорості судочинства. Детально аналізуються ключові аспекти інформаційно-правової підтримки, такі як забезпечення своєчасного доступу до актуальної правової інформації, надання аналітичної підтримки для опрацювання великих обсягів доказів та документів, захист конфіденційності та персональних даних, автоматизація рутинних операцій з документами та забезпечення відкритого доступу до інформації про діяльність судів. Стаття критично розглядає недоліки існуючої ієрархічної моделі ухвалення судових рішень, яка піддається впливу політичних інтересів, бюрократичної неефективності та значних затримок. Докладно охарактеризовано процес ухвалення рішень на різних етапах правосуддя: запобігання злочинності, досудове розслідування, судовий розгляд, отримання зізнання, ухвалення вироків та післясудових рішень, а також розкриття злочинів. Підкреслюється необхідність розроблення єдиної уніфікованої системи підтримки ухвалення рішень для консолідації інформаційних потоків та надання комплексної аналітичної підтримки учасникам судового процесу.