ОСНОВНІ ІСТОРИЧНІ ЕТАПИ ФОРМУВАННЯ ПРИНЦИПУ ПРАВОВОЇ ВИЗНАЧЕНОСТІ - Омельченко, Андрій Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Статтю присвячено виявленню історичних передумов та основних етапів формування правової визначеності, як ідеї, концепції та юридичного принципу. Принцип правової визначеності розглядається у якості однієї із базових та невід’ємних компонентів верховенства права. При цьому, на думку автора, правова визначеність являє собою складний юридичний інститут, що включає низку органічних складових. За такого підходу, історія формування даного явища розглядається як процес його постійного ускладнення, через збагачення новими елементами. В ході дослідження автор приходить до висновку, що витоки принципу правової визначеності можна прослідкувати до найдавніших часів, коли виникли перші письмові законодавчі пам’ятки. Передумовою формування позитивного права автор вважає природне прагнення людини до розумного упорядкування життя та розуміння однозначних наслідків своєї поведінки. В процесі історичного розвитку принцип правової визначеності пройшов кілька умовних етапів, хронологія яких відрізнялася у різних державних формаціях. Остаточне оформлення та початок сучасного тлумачення принципу правової визначеності автор відносить до кінця ХІХ століття. Разом із тим, станом на сьогодні, реалізація даного принципу продовжує стикатися із низкою викликів, серед яких окремо відмічається проблема узгодження та взаємодії правової визначеності із інститутом дискреційних повноважень.