ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Довгополий, Єгор Ігорович; Вітко, Артур Костянтинович; Шляховчук, Михайло Васильович; Маслов, Микола Сергійович (Наукові записки. Серія: Право, 2023)
Авторами статті досліджено проблеми діяльності судів як органів державної влади, що мають безперервно здійснювати власні повноваження за умов воєнного стану. Підкреслено, що запроваджений 24 лютого 2022 року воєнний стан, передбачив можливість обмеження громадських прав і встановлення особливих процедур здійснення влади. Утім більшість заборон не торкнулося функціонування судової системи. Це обумовило необхідністю гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина. Тому метою статті є аналіз особливостей здійснення правосуддя у період воєнного стану та визначення напрямів подолання існуючих проблем. З’ясовано, що функціонування судів нині відбувається лише на територіях, підконтрольних Україні. Визначено особливості функціонування органів судової влади в умовах воєнного стану. Окреслено проблему зміни багатьма особами місця своєї реєстрації або перебування, виїзду в інші регіони та за кордон, що вплинуло на здійснення правосуддя взагалі та розгляд окремих категорій судових справ зокрема. Виявлено умови розширення територіальної підсудності стосовно судів, які знаходяться під окупацією або де ведуться активні бойові дії. Встановлено, що поновлення процесуальних строків має бути досліджено та враховано судом на підставі певних аргументів заявника та вирішуватись окремо у кожному випадку. Виявлено, що коли матеріали судової справи залишені на окупованій території та по ним не прийнято рішення судом першої інстанції, вирішення справи по суті можливе лише за умов її повторного розгляду. Вказано, що складна ситуація, в якій функціонують суди, передбачає оперативне врегулювання багатьох питань матеріально-технічного та організаційно-правового забезпечення їх функціонування. Наголошено, що в період воєнного пріоритетом має бути забезпечення безпечного функціонування судів, їх співробітників та учасників судового процесу. Акцентовано увагу на необхідності внесення змін до чинного законодавства та узагальнення судової практики здійснення правосуддя в умовах воєнного стану задля врегулювання існуючих проблем, що виникають під час реалізації права кожного на доступ до правосуддя.