РИМСЬКЕ ПРАВО ЯК РЕСУРС ТА ПОТЕНЦІАЛ ДО РОЗВИТКУ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТА - Романів, Христина Богданівна (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Стаття присвячена розкриттю потенціалу римського права в правовій освіті. Грамотні, професійні фахівці у праві – це забезпечення правової культури держави, від якої залежить толерантність, рівність та справедливість у суспільстві. Такі люди прагнуть до якісних змін та вміють активно, свідомо діяти на користь держави. Отже, правові фахівці, які володіють широким світоглядом, моральними цінностями та якісними правовими знаннями є тим потенціалом та ресурсом, який здатний привести Україну до економічного, політичного, правового розвитку. В свою чергу, завдання держави є простимулювати цей розвиток та забезпечити їх гідне правове виховання. Правове виховання можливе завдяки багатьом факторам, одним із яких є освіта. Дослідження римського права довело, що завдяки римському праву студент може простежити вікову трансформацію права та побачити водночас незмінність основних правових цінностей, які покликані захищати людину, її життя та свободу. Зазначено, що висока якість правової освіти є неможливою без глибоких правових знань прав, засвоєння правових ідей та догм. Для вирішення визначених завдань щодо правової освіти правників визначальну роль необхідно відводити римському праву, завдяки якому закладається підґрунтя формування правової культури студентів та суспільства зокрема. Для того щоб Україна розвивалася як правова держава та як громадянське суспільство значущим є формування нового, вищого рівня правосвідомості та правової культури населення. У цьому контексті велике значення має якість правової освіти та правового виховання. Висока якість правової освіти є неможливою без глибоких правових знань, засвоєння правових ідей та догм. Для вирішення визначених завдань щодо правової освіти правників визначальну роль необхідно відводити римському праву, завдяки якому закладається підґрунтя формування правової культури студентів та суспільства зокрема. Римське приватне право покликане вирішати багато задач, а саме формування у студентів: правотворчої, законотворчої практики через засвоєння характерних наукових тенденцій та закономірностей еволюції права, яку можна простежити на прикладі римського права; правової культури європейського типу, яка надасть можливість громадянам для реалізації своїх приватних та публічних інтересів інтегруватись у європейський і світовий правовий простір; соціально значущим правовим досвідом римської цивілізації, який міг би бути зреалізований в уміннях, знаннях й творчій правовій діяльності; позитивного відношення до права як цінності та сприяння у професійній діяльності реалізовувати себе як особистість з правомірною поведінкою; правової грамотності через вміння вирішувати практичні задачі у правовій сфері, яка виникає на основі здобуття нових правових знань з римського права; правової поваги через розуміння своїх прав та обов’язків та вміння обґрунтовано, раціонально, грамотно оцінювати будь-яку конфліктну ситуацію; правової інтуїції, завдяки якій майбутній фахівець буде приймати законні та справедливі рішення; правового стилю через вивчення теоретико-методологічних аспектів римського права; правове удосконалення з відповідним формуванням деонтологічних установок, які в подальшому стануть каталізатором до сумлінної, добросовісної професійної діяльності; понятійного апарату студента через опанування правових понять, презумпцій та правових традицій і звичок, які виникли у римському праві; відчуття приналежності до європейської спільноти через формування у собі розуміння справедливості та законності; потреби до правового удосконалення через дослідження інститутів юридичної науки, які були сформовані ще в Стародавньому Римі; правового прогностицизму через дослідження рецепції римського права в праві європейських держав.