ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО - Кравчук, Петро Юрійович; Єфремов, Андрій Олександрович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
У статті з’ясовано, що інформаційні портали та різні судово-юридичні ресурси відіграють важливу роль у забезпеченні сталості та єдності судової практики у справах про банкрутство в Україні. Встановлено, що регулярним публікаціям аналізів судової практики, правових позицій Верховного Суду та детальних розглядів процесуальних питань, юристи та суди отримують необхідну інформаційну підтримку для правильного застосування законодавства. Охарактеризовано Кодекс України з процедур банкрутства (КУПБ), який є ключовим документом, який регулює провадження у справах про банкрутство, встановлюючи правові, економічні та організаційні засади відновлення платоспроможності боржника або його ліквідації. Доведено, що поєднання законодавчої бази та аналітичної підтримки сприяє ефективному функціонуванню судової системи у справах про банкрутство. З’ясовано, що для забезпечення провадження у справі про банкрутство необхідні: заява про банкрутство; запровадження мораторію; залучення арбітражного керуючого; план санації; ліквідаційна процедура; контроль за виконанням зобов’язань; продаж майна боржника. Наведено характеристику основних методів, що застосовуються в процесі банкрутства, включають: процедури щодо боржника: наглядова процедура, санація (реструктуризація), ліквідаційна процедура; процедури щодо кредиторів: кредиторські комітети, подача вимог; судові процедури: порушення справи про банкрутство, прийняття рішень, розгляд спорів; фінансовий контроль та аудит: аудиторські перевірки, фінансовий моніторинг; правове регулювання та нормативна база: законодавство про банкрутство, судова практика; міжнародні аспекти: міжнародне право та договори, співпраця з іноземними кредиторами. Доведено, що всі методи забезпечують комплексний підхід до розгляду справ про банкрутство, враховуючи інтереси як боржників, так і кредиторів, а також сприяють відновленню економічної стабільності