ПРАВОВА ПРИРОДА ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ: ІСТОТНІ УМОВИ, ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ І ВИКОНАННЯ - Гладкий, Сергій Миколайович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Туризм відіграє важливу роль в економічному розвитку країни. Адже його зростання має позитивний вплив як на рівень зайнятості людей, так і збільшує надходження до бюджету держави та місцевих бюджетів. Зробити Україну привабливою для туристів можна тільки за умови ефективної організації туристичної діяльності, а також збалансованої правової бази, яка забезпечить ефективний захист основних прав споживачів туристичних послуг при врегулюванні спорів із суб’єктами господарської діяльності, які їх надають. Здійснення туристичної діяльності регулюється чинним законодавством України та відбувається на договірних засадах. Основним регулятором відносин, що виникають між туристом та суб’єктом туристичної діяльності виступає цивільно-правовий договір. Ці договірні зобов’язання законодавець визначив як договори на туристичне обслуговування. Тому важливим є проаналізувати особливості та правову природу договору про надання туристичних послуг, який, насамперед, покликаний сприяти захисту інтересів виконавця і замовника туристичних послуг. Суттєвими перепонами у створенні дієвих правових механізмів захисту прав учасників правовідносин у сфері туризму є відсутність ефективного та надійного правового врегулювання туристичної діяльності, а також недосконале визначення понятійного апарату та основних характеристик договору про надання туристичних послуг на законодавчому рівні, що зумовлює необхідність детального аналізу зазначеної проблематики. Мета статті – визначити поняття та правову природу договору про надання туристичних послуг, його істотні умови, порядок укладення і виконання.