ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ: БЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ БАЗИС ТА ВІТЧИЗНЯНА ПРАКТИКА РЕАЛІЗАЦІЇ - Вівчар, Оксана Іванівна; Вівчар, Віктор Павлович; Балко, Дмитро Степанович; Шейка, Олексій Іванович (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
У даній статті досліджено концепцію та організаційно-правові безпекові контексти соціального забезпечення. Обгрунтовано, що основними показникиами за рівнем соціальної безпеки є: рівень зайнятості населення, рівень безробіття (нормальний), мінімальна погодинна заробітна плата, мінімальний неоподатковуваний поріг частки заробітної плати, індекс людського розвитку та інші. У результаті наукового дослідження представлено міжнародні моделі соціального захисту, зокрема: континентальна (Бісмарка), англосаксонська (модель Беверіджа), Скандинавська та Південноєвропейська. Продемонстровано загальну характеристику особливостей безпекового рівня соціального захисту окремих країн світу. Продемонстровано порівняльно-аналітичну характеристику витрат на соціальний захист окремих країн ЄС. На основі чого відзначено практичний досвід організаційно-правового механізму у контексті забезпечення належного безпекового рівня соціального захисту. Встановлено, що видатки на соціальний захист в країнах ЄС поділяються на такі категорії: «sickness & disability», «old аge», «survivors», «family & children», «unemployment», «housing & social exclusion». Доведено, що враховуючи суттєві відмінності в методах класифікації та змісті моделей соціальної політики, країни ЄС розвивають свою економіку в напрямку, який забезпечує високі рівні та стандарти соціальної політики, забезпечення високого рівня соціального захисту, якості освіти та охорони здоров’я, подолання бідності та нерівності. Відзначено, що в сучасних умовах існує постійна потреба в пошуку найефективнішої системи соціального забезпечення. Слід зазначити, що ідеальної моделі не існує, оскільки соціальна безпека кожної країни представляє власний структурно-логічний механізм соціального рівня з дуже різними статусами та інтересами. Міжнародний досвід впровадження соціального забезпечення, вказує на той факт, що необхідно впроваджувати практичний інструментарій зі створення більш справедливої, демократичної і рівноправної Європи, підвищувати стандарти праці та життя, створювати нові робочі місця, будувати економіку з сильною соціальною і прогресивною податково-бюджетною політикою.