ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОГО СТАТУСУ ТА ПРОЦЕСИ РЕІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Parashchuk, Volodymyr Ihorovych (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
У зв'язку з тривалим конфліктом на сході України, розпочатим в 2014 році, більшість з постраждалих громадян втратила свої домівки та була змушена шукати притулок у внутрішньому переселенні. Це призвело до значного числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які відтоді знаходяться в складній ситуації щодо соціального статусу та реінтеграції. Дана стаття присвячена аналізу особливостей соціального статусу ВПО в Україні та процесів їхньої реінтеграції в умовах, породжених війною з Росією. Вона досліджує вплив конфлікту на соціальні та економічні аспекти життя ВПО, а також їхні правові, медичні та психологічні потреби. Особлива увага приділяється адаптації ВПО до нових умов і відновленню їхнього соціального статусу у сучасному українському суспільстві. Дослідження враховує динаміку внутрішньо переміщених осіб протягом останніх років, аналізує програми та ініціативи, спрямовані на підтримку ВПО та сприяння їхній інтеграції в нових місцях проживання. Зокрема, висвітлюються виклики та успіхи у забезпеченні житлових умов, освіти, зайнятості та доступу до медичних послуг для ВПО. На підставі отриманих результатів пропонуються рекомендації для поліпшення програм реінтеграції ВПО, зокрема щодо забезпечення правової підтримки, психологічної підтримки та соціальної адаптації. Робота враховує важливість урядових стратегій та громадських ініціатив у забезпеченні стабільності та підтримки ВПО в період після конфлікту. Застосовувався також порівняльний аналіз для виявлення відмінностей у соціальному статусі ВПО у різних регіонах України. иявлено, що ВПО часто стикаються з проблемами інтеграції в нові громади, зокрема через відсутність постійного житла, труднощі з працевлаштуванням, обмежений доступ до соціальних послуг та освіти. Це створює ризик соціальної ізоляції та бідності. становлено, що багато ВПО страждають від психологічних травм, пов'язаних з пережитим насильством та втратами. Це ускладнює їхню адаптацію та потребує надання психологічної підтримки та реабілітаційних програм. Оцінка державної політики щодо підтримки ВПО виявила, що попри значні зусилля уряду, існує багато проблем у реалізації програм допомоги через бюрократичні перепони, недостатнє фінансування та відсутність координації між різними рівнями влади.