ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОТРИМАННЯМ ЛІЦЕНЗІЙНИХ УМОВ ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З МЕДИЧНОЇ ПРАКТИКИ - Батрин, Олеся Василівна (Наукові записки. Серія: Право, 2024)
Наукова стаття присвячена особливостям правового регулювання державного нагляду за дотриманням ліцензійних умов медичної практики. Досліджено норми законодавчих і підзаконних актів, які регулюють порядок проведення заходів державного нагляду за дотриманням ліцензійних умов медичної практики. Вивчено праці правознавців, які досліджували правовідносини у сфері державного нагляду та правового регулювання медичної практики. Сформульовано рекомендації щодо внесення змін до чинного законодавства. Запропоновано визначення державного нагляду за дотриманням ліцензійних умов медичної практики як діяльності уповноважених посадових осіб МОЗ України по контролю за дотриманням організаційних, кадрових і технологічних умов медичної практики закладами охорони здоров’я. Доведено існування певних особливостей державного нагляду за виконанням ліцензійних умов медичної практики порівняно з іншими видами господарської діяльності, а саме: 1) предметом нагляду є дотримання організаційних, кадрових і технологічних вимог ліцензійних умов медичної практики; 2) органом влади, уповноваженим здійснювати заходи державного нагляду, є управління ліцензування і контролю якості медичних послуг МОЗ України; 3) особливі умови здійснення заходів державного нагляду, які закріплені у Порядку контролю якості медичної допомоги, затвердженому наказом МОЗ України; 4) спеціальні критерії для визначення частоти і періодичності планових заходів державного нагляду; 5) особливе коло питань, які досліджуються під час заходу контролю, що встановлені підзаконним актом МОЗ України. Розроблено пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства. Зокрема, у Положенні про контроль якості медичної допомоги запропоновано уточнити предмет нагляду, підстави для позапланових перевірок і повноваження посадових осіб МОЗ України під час проведення наглядових заходів.