ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА ЯК ОСНОВНА ЗАСАДА ДЕМОКРАТИЧНОГО КОНСТИТУЦІЙНОГО ЛАДУ - Марущак, Наталія Володимирівна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті розглядається принцип верховенства права як фундаментальна засаднича основа демократичного устрою держави. Аналізуються теоретико-правові аспекти цього принципу та його значення у формуванні правової держави. Автор акцентує увагу на взаємозв’язку верховенства права з іншими демократичними цінностями, такими як поділ влади, захист прав людини, законність та відповідальність органів державної влади перед суспільством. Особливу увагу приділено співвідношенню верховенства права з такими категоріями, як «правова держава» та « верховенство закону». Розкривається, що правова держава - це така форма організації влади, в якій втілюється принцип верховенства права через підпорядкування держави праву, реальний поділ влади, забезпечення прав і свобод людини, юридичну відповідальність державних органів і посадових осіб. Таким чином, правова держава є інституційною формою реалізації ідеї верховенства права на практиці. Обґрунтовується, що верховенство права є ширшим поняттям, ніж верховенство закону, адже включає не лише формальне дотримання закону, але й його змістовну відповідність загальнолюдським цінностям, нормам міжнародного права та принципам справедливості. Верховенство закону, у свою чергу, може перетворитися на інструмент узурпації влади, якщо закон не відповідає морально-правовим критеріям соціуму. Саме тому в демократичному суспільстві закон має бути не лише обов’язковим для виконання, але й правовим за своїм змістом. Автором досліджено особливості реалізації принципу верховенства права в практиці Європейського суду з прав людини та Конституційного Суду України. Наголошено на ролі Конституційного Суду України в утвердженні верховенства права як базової засади функціонування правової держави. У статті також розглядаються виклики та проблеми впровадження цього принципу в сучасних умовах, зокрема в контексті трансформаційних процесів в Україні. Зроблено висновок, що лише через реальне втілення і дотримання принципу верховенства права можлива побудова справжньої демократії, у якій пріоритет надається правам людини, ефективному контролю за владою та утвердженню справедливості.