КОМПАРАТИВІСТСЬКИЙ АНАЛІЗ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ ВИКОНАВЦІВ ЗА ЗАКОНОДАВСТВО РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ТА УКРАЇНИ - Клюєва, Євгенія Миколаївна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті здійснюється компаративістський аналіз адміністративно-правового статусу виконавців за законодавством Республіки Польща та України з метою виявлення спільних рис, відмінностей та перспектив удосконалення інституту виконання судових рішень у межах національних правових систем. Зазначається, що ефективне функціонування системи примусового виконання рішень суду є необхідною умовою утвердження верховенства права, забезпечення прав і свобод людини, а також зміцнення довіри до судової системи загалом. У зв’язку з цим порівняння досвіду України та Польщі, як держав, що пройшли різні етапи реформування виконавчої служби, має важливе теоретичне і практичне значення. Автор аналізує правовий статус виконавців у кожній із країн, структуру органів примусового виконання, підзвітність, порядок призначення, професійні вимоги, дисциплінарну відповідальність, гарантії незалежності та контролю. У Республіці Польща функціонує інститут судових виконавців (komornik sądowy), який має змішаний характер – вони не є державними службовцями, але діють у межах публічного мандата та під наглядом суду. В Україні після реформи 2016 року поряд з державними виконавцями діють приватні, однак система ще стикається з численними викликами, зокрема у сфері контролю, професійного добору та підзвітності. У результаті аналізу зроблено висновок, що польський досвід може бути корисним для подальшого вдосконалення інституту виконавців в Україні, зокрема в частині підвищення професіоналізму, фінансової автономії, а також забезпечення прозорого контролю та відповідальності. Наголошується на необхідності адаптації кращих європейських практик у межах процесу наближення українського законодавства до правових стандартів Європейського Союзу. У статті обґрунтовано пропозиції щодо подальшого розвитку правового статусу виконавців як ключової ланки в реалізації рішень судів.