ВПЛИВ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ НА СУБ’ЄКТИ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ У СФЕРІ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Власов, Антон Володимирович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті розглянуто сучасні підходи до сутності поняття «суб’єкти публічного адміністрування» та сформульовано авторське визначення поняття «суб’єкт публічного адміністрування у сфері торговельної діяльності». Звернуто увагу на те, що зміст категорії «суб’єкт публічного адміністрування» полягає в тому, що відображає статус суб’єкта владних повноважень, якого законом наділено повноваженнями здійснювати публічне адміністрування, тобто надавати адміністративні послуги чи здійснювати виконавчо-розпорядчу діяльність у торговельній сфері. На підставі висновків фахівців у галузі адміністративного права виокремлено характерні ознаки суб’єктів публічного адміністрування, діяльність яких спрямована на забезпечення торговельної діяльності. Зауважено, що в науці адміністративного права усталеним є поділ суб’єктів публічного адміністрування на: 1) органи державної виконавчої влади; 2) органи місцевого самоврядування; 3) суб’єктів делегованих повноважень. Відповідно до зазначеного поділу визначено суб’єктів публічного адміністрування, що наділені повноваженнями в торговельній сфері. Виходячи з об’єму повноважень цих органів, класифіковано зазначених суб’єктів на: тих, що здійснюють публічне адміністрування на загальнодержавному рівні та тих, що здійснюють публічне адміністрування на місцевому рівні. Охарактеризовано роль та повноваження кожного із суб’єктів публічного адміністрування наділених повноваженнями в торговельній сфері.