ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ ЗАСУДЖЕНИХ В РОЗРІЗІ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РЕФОРМУВАННЯ ПЕНІТЕНЦІАРНОЇ СИСТЕМИ - Колодій, Інна Миколаївна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджено зміст поняття «ресоціалізація засуджених» з урахуванням різноманітності сфер його використання. Акцентовано увагу на ресоціалізації засуджених як процесі «руйнування» наявних у них норм антигромадської поведінки та поновленні їхньої правомірної поведінки, закріпленні позитивних якостей й цінностей. Проведено аналіз сучасного стану реалізації 5 стратегічної цілі, визначеної Стратегією реформування пенітенціарної системи на період до 2026 року, - удосконалення методів та інструментів виправлення і ресоціалізації засуджених та їх подальше впровадження. Досліджено стан та проблемні питання запровадження оцінки криміногенних ризиків та індивідуального планування у діяльності органів та установ виконання покарань. Констатовано необхідність діджиталізації діяльності установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України. Охарактеризовано основні напрямки співпраці між установами виконання покарань, уповноваженими органами з питань пробації, релігійними і громадськими організаціями. Визначено проблеми та перспективи навчання і працевикористання засуджених як однієї із форм їх ресоціалізації. Доведено, що основну роль у працевикористанні засуджених відіграє мотивація до праці. Запропоновано запровадити додаткові стимули до корисної зайнятості засуджених, за умови їх закріплення в кримінально-виконавчому законодавстві. Проаналізовано програми диференційованого виховного впливу на засуджених, з урахуванням їх розподілу на загальновиховні та корекційні. Зауважено про потребу здійснювати корекційну роботу із засудженими долучаючи їх до проходження корекційних програм. Доведено необхідність упорядкування чинного кримінально-виконавчого законодавства з урахуванням запровадження інноваційних форм та методів соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими. Підсумовано, що ресоціалізація засуджених на сьогодні – це загальна місія як державних, так і громадських інституцій, які спільно прагнуть знизити рецидивну злочинність та повернути кожного засудженого у суспільство в якості законослухняного громадянина.