ПРАВОВИЙ СТАТУС ГРЕНЛАНДІЇ ЯК ЧИННИК СУЧАСНОЇ МІЖНАРОДНОЇ ПОЛІТИКИ - Грубінко, Андрій Васильович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті розкрито результати дослідження правового статусу Гренландії в контексті сучасних викликів і загроз системі міжнародної політики. Ретроспективно показано історичний досвід формування правового статусу Гренландії в міжнародному контексті. Зосереджено увагу на викликах і загрозах, які несе політика Трампа щодо Гренландії у намаганні будь що приєднати цей острів до складу Сполучених Штатів Америки. Зазначено, що питання самовизначення Гренландії в контексті прагнення приєднати острів новою адміністрацією США стало уже не суто правовим, а політичним. Як би не розгорталися події у найближчому майбутньому, зрозуміло одне – цього разу європейським партнерам США (і не тільки) не вдасться просто перечекати період президентства Трампа. ЄС і НАТО, варто виробити чітку стратегію взаємодії та протидії такому доволі непередбачуваному партнеру, яким стали США. В її основі повинна бути консолідована і виважена позиція, що грунтується на цінностях міжнародного права та аргументах здорового глузду. Водночас вони повинні бути готові захищати свої інтереси та кожної держави-члена як економічними засобами, так і посиленням військової спроможності, не забуваючи про непорушність принципів і норм міжнародного права. У сучасному міжнародному праві територіальне право не може бути ні створене, ні змінене історичними способами територіального придбання, такими як окупація, завоювання чи анексія. Цесія може бути законною, якщо вона не порушує право на самовизначення та не є результатом примусу. Оскільки Гренландія не є несамоврядною територією у сенсі Розділу XI Статуту ООН, варіант злиття або асоціації з іншою державою не застосовується. З точки зору внутрішнього права, існує несамовиконавчий, регульований законом шлях досягнення угоди про незалежність Гренландії. Ці правила стосуються незалежності, а не злиття або асоціації з іншою державою. Гренландія може об’єднатися або асоціюватися з іншою державою згодом, після досягнення незалежності. Однак незалежність необхідно буде узгодити з Данією, і такі переговори можуть призвести до обов’язкових положень, що забороняють злиття або асоціацію зі США чи будь-якою іншою державою.