ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА РОЗВИТКУ ДЕМОГРАФІЧНИХ ЧИННИКІВ У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Кропивна, Катерина Олексіївна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджено державну політику розвитку демографічних чинників у контексті глобальних викликів сучасності. Підкреслено, що демографічні процеси є однією з визначальних складових сталого розвитку держави та безпосередньо впливають на економічну стабільність, соціальну інтеграцію та національну безпеку. Визначено взаємозв’язок між демографічними змінами, рівнем економічного розвитку, екологічними обмеженнями та політичними процесами, включаючи вплив воєн і масштабних міграцій. Проаналізовано світову демографічну ситуацію, яка характеризується протилежними тенденціями: демографічним вибухом у країнах, що розвиваються, та депопуляційними процесами в економічно розвинених державах. Виявлено, що нерівномірний розподіл населення між регіонами супроводжується соціально-економічними дисбалансами, кризою великих міст, зростанням безробіття та поглибленням проблеми бідності. Особливу увагу приділено впливу неконтрольованої урбанізації, глобальної трудової міграції та внутрішнього переміщення осіб на демографічну стабільність. Розкрито підходи держав до формування та реалізації демографічної політики. Виділено три основні стратегії: політика обмеження зростання населення, політика підтримання поточних темпів приросту та політика стимулювання народжуваності. Для кожної з них наведено наукове обґрунтування, інструменти реалізації та можливі ризики. Підкреслено, що ефективна демографічна стратегія потребує адаптації до регіональних особливостей та врахування культурних і соціальних чинників. Окрему увагу приділено аналізу інтеграції демографічної політики з економічною, екологічною та безпековою стратегіями держави. Показано, що забезпечення балансу між зростанням чисельності населення та ресурсними можливостями країни є передумовою соціальної стабільності та стійкого розвитку. У контексті воєнних викликів і післявоєнного відновлення особливо актуальними є заходи з реінтеграції внутрішньо переміщених осіб, повернення трудових мігрантів і відновлення репродуктивного потенціалу нації. Зазначено, що міжнародна координація та дотримання міжнародно-правових стандартів у сфері демографічної політики сприяють зміцненню національної безпеки та підвищенню ефективності управлінських рішень. Наголошено на важливості використання рекомендацій Організації Об’єднаних Націй, Міжнародної організації праці та Ради Європи, а також інтеграції успішних практик Європейського Союзу у національну нормативно-правову базу. Зроблено висновок, що ефективна державна політика у сфері розвитку демографічних чинників ґрунтується на поєднанні превентивного правового регулювання, стратегічного планування та міжнародної співпраці. Її реалізація можлива лише за умови комплексного підходу, який охоплює соціально-економічні, екологічні та безпекові аспекти, забезпечує високу якість життя громадян та сприяє зміцненню національної конкурентоспроможності у глобальному вимірі.