РОЛЬ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Чудик, Наталія Олегівна (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У представленому дослідженні здійснено спробу нового погляду щодо політико-правого зв’язку парламенту і органів місцевого самоврядування. Логіка пропонованої роботи полягає у тому, що зміст і діяльність муніципальних влад значною мірою залежать від нормативно-правового підґрунтя, що формується органом законодавчої влади. Зважаючи на вказане, метою дослідження є окреслити роль Верховної Ради України у забезпеченні ефективного функціонування місцевого самоврядування в умовах євроінтеграції. У роботі наголошується, що зміцнення місцевого самоврядування є основою для майбутнього повоєнного відновлення України та успішної євроінтеграції. Обстоюється позиція, що вирішення завдання євроінтеграції не можливе без продовження реформування місцевого самоврядування, підвищення його правого статусу й розширення функціональних можливостей. Окремо наголошується на особливій ролі Верховної Ради України у створенні правової основи місцевого самоврядування. Натомість, на сучасному етапі розвитку української державності, зокрема місцевого самоврядування, фундаментальним завданням парламенту обґрунтовано вважати законодавче забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування відповідно до існуючих в означеній сфері канонів і правових підходів Європейського Союзу. Акцентовано увагу, що статус єдиного законодавчого державного органу зумовлює необхідність ефективної взаємодії парламенту з органами місцевого самоврядування у процесах творення й вдосконалення нормативно-правової бази муніципальної влади. Зроблено обґрунтований висновок, що взаємодія Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування має надзвичайне значення для оптимального вирішення завдання удосконалення місцевого самоврядування з урахування принципів і ціннісних орієнтацій, стандартів і владно-управлінських парадигм.