РОЛЬ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Кричун, Юрій Анатолійович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті досліджено роль кримінально-правової політики України у забезпеченні національної безпеки в умовах воєнного стану. Акцент зроблено на її багатофункціональному призначенні, яке виходить за межі традиційних каральної та охоронної функцій. Наголошено, що в сучасних умовах кримінально-правова політика має стратегічне значення, оскільки формує передумови для відновлення правопорядку, забезпечення справедливості, довіри громадян до державних інституцій та інтеграції України в міжнародні механізми захисту прав людини й протидії злочинності. У роботі встановлено, що у період дії режиму воєнного стану суб’єкти формування кримінально-правової політики продемонстрували високу продуктивність нормотворчої діяльності. Зокрема, проаналізовано ухвалення 24 законів, спрямованих на реалізацію завдань кримінального права у сфері охорони національної безпеки. Разом з тим звернено увагу на наявність проблем у забезпеченні належної якості цих нормативно-правових актів, що ускладнює їх практичне застосування та знижує ефективність кримінально-правового впливу. Значну увагу приділено практиці застосування кримінального законодавства у період війни. Відзначено різке зростання кількості кримінальних проваджень, пов’язаних із злочинами проти основ національної безпеки України, зокрема тих, що завершилися постановленням обвинувальних вироків. Це свідчить про адаптацію правоохоронних органів та судової системи до нових викликів, однак водночас демонструє необхідність у вдосконаленні координації між ними та військовими структурами. У статті підкреслено, що ефективність кримінально-правової політики у воєнний період визначається не лише здатністю держави оперативно реагувати на злочини, а й умінням досягати балансу між суворістю покарання та гуманістичними засадами права. Такий підхід є ключовим для збереження демократичних цінностей навіть в умовах війни. Зроблено висновок, що кримінально-правова політика виступає важливим інструментом як для забезпечення національної безпеки під час війни, так і для формування правових та інституційних засад післявоєнного відновлення України. Її розвиток у контексті міжнародних стандартів та викликів воєнного часу визначає перспективи подальшого зміцнення правової державності та сталого розвитку.