ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ПРАВ ТА ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ - Ковальов, Дмитро Ігорович (Наукові записки. Серія: Право, 2025)
У статті розглянуто особливості адміністративно-правового захисту прав та законних інтересів військовослужбовців і членів їхніх сімей у сучасних умовах збройної агресії проти України. Обґрунтовується актуальність дослідження, що зумовлена специфікою військової служби, яка поєднує високий рівень ризику для життя та здоров’я з необхідністю виконання конституційного обов’язку щодо захисту держави. Автор наголошує, що, попри наявність нормативно-правової бази у сфері соціального та правового забезпечення військовослужбовців, існують істотні проблеми практичного характеру: прогалини та колізії у законодавстві, суперечливе застосування адміністративних норм, недостатня ефективність діяльності органів публічної влади, складність отримання пільг і компенсацій. У межах дослідження здійснено аналіз наукових позицій провідних учених у галузі адміністративного права, які підкреслюють необхідність посилення захисних функцій держави у сфері забезпечення соціальних прав військовослужбовців та їхніх родин. Визначено, що адміністративно-правовий захист є багатокомпонентним явищем, яке охоплює нормативно-правові, організаційні та процедурні елементи. Нормативну основу складають Конституція України, закони «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також підзаконні нормативно-правові акти. Особливу увагу приділено інституційному механізму адміністративного захисту, який включає Міністерство оборони України, Міністерство у справах ветеранів, військові частини, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, місцеві органи влади, а також адміністративні суди. Розкрито роль судової форми захисту, яка функціонує на національному та міжнародному рівнях (зокрема, у межах ЄСПЛ), забезпечуючи військовослужбовцям доступ до правосуддя. У науковій дискусії особливе місце посідає питання створення військових судів як спеціалізованої інституції. У статті підкреслюється, що вдосконалення адміністративно-правового захисту має включати цифровізацію процедур, створення електронних платформ для подання заяв та отримання консультацій, спрощення бюрократичних механізмів, посилення контролю за дотриманням прав через діяльність військового омбудсмена та громадських організацій. Зроблено висновок, що ефективна система адміністративно-правового захисту не лише забезпечує соціальну справедливість для військовослужбовців і їхніх сімей, але й зміцнює авторитет держави, підвищує довіру суспільства до органів влади та сприяє стійкості України у період воєнних викликів.