ЮРИСДИКЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОГО СУСПІЛЬСТВА - Махаринець, Дмитро Євгенійович (Наукові записки. Серія: Право, 2021)
Просуваючись шляхом європейської інтеграції, Україна здійснює державотворення та розбудову громадянського суспільства на основі концепції орієнтованості на людину, впроваджуючи сучасні підходи до визначення ролі держави та її органів у житті людини та її розвитку. пересічний громадянин. Одним із напрямків запроваджених реформ є сфера забезпечення прав людини та громадянина, створення умов для захисту цих прав у разі їх порушення чи посягання на них. Особливо важливим у цьому контексті є створення умов, що гарантують забезпечення громадян їх суб'єктивними правами у відносинах з органами державного управління. Формою реалізації права на захист від протиправних дій та рішень органів державної влади є адміністративне правосуддя, що забезпечує встановлення правопорядку у сфері державного управління. Тому необхідність визначення особливостей, що розкривають та характеризують суть юрисдикційної діяльності адміністративних судів у формуванні правового суспільства, набуває актуальності. Метою статті є визначення особливостей, що розкривають та характеризують суть юрисдикційної діяльності адміністративних судів в умовах формування правового суспільства на основі теорії адміністративного права та процесу, наукових поглядів адміністраторів, норм чинного законодавства. У статті досліджується правова категорія «юрисдикція», «адміністративна юрисдикція» та описується юрисдикційна діяльність адміністративних судів як різновид правоохоронної та правозастосовчої діяльності при здійсненні правового захисту у публічно-правових спорах, висвітлюються особливості юрисдикційної діяльності.