ВІДСТОРОНЕННЯ ВІД ПОСАДИ ЯК ЗАХІД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ - Анастасієва, Вікторія Вікторівна (Наукові записки. Серія: Право, 2021)
У статті розглядаються правові підстави та порядок відсторонення від посади в кримінальному У статті розглядаються правові підстави та порядок відсторонення від посади в кримінальному провадженні, аналізується коло процесуальних проблем, які виникають в процесі реалізації досліджуваного заходу. В результаті встановлено, що відсторонення від посади в кримінальному процесі належить до заходів забезпечення кримінального провадження. Важливими аспектами, які вимагають розгляду, є підстави відсторонення від посади, а також відповідний процесуальний порядок реалізації досліджуваного заходу. В ході дослідження виявляється необхідність подальшого вивчення і детальної нормативно-правової регламентації такого заходу забезпечення кримінального провадження, як відсторонення від посади, зважаючи на недоопрацювання її ефективності і значимості з боку органів досудового розслідування. Встановлено, що сучасне кримінально-процесуальне законодавство України, закріпивши нову систему примусових заходів, запропонувало гуманістичний підхід до обмеження трудових прав особи та встановило попередній судовий нагляд за законністю та обґрунтуванням тимчасового усунення від посади підозрюваного чи обвинуваченого. Відсторонення від посади займає особливе місце у системі заходів кримінально-процесуального примусу через високу ймовірність створення соціальних труднощів підозрюваному чи обвинуваченому, який втрачає роботу, становище в суспільстві, отримуючи встановлений законодавством рівень матеріального забезпечення від держави. У дослідженні розв’язано проблему незрозумілого правового регулювання відсторонення від посади та практики застосування цього заходу для забезпечення кримінального провадження. Так як кримінально-процесуальна норма не була сформована належним чином, що призвело до зменшення кількості задоволених клопотань сторони обвинувачення. Аргументовано такі проблеми: по-перше, відсутність обґрунтування необхідності обмеження трудових прав громадян, по-друге, зростаюча роль правових гарантій захисту прав громадян у обмеженні їх конституційних прав, і по-третє, відсутність чіткий перелік підстав для звільнення, що є змістом цього заходу забезпечення кримінального провадження та правове регулювання правових наслідків відсторонення від посади.