СФЕРА ХАРЧУВАННЯ ЯК ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
DOI:
https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-12-124-128Ключові слова:
дитяче харчування, дитячі суміші, міжнародно-правове регулювання, Європейський Союз, адаптація законодавстваАнотація
Автором досліджено наукові позиції щодо сфери харчування як об’єкту адміністративно-правового дослідження.
Визначено, що: 1. сфера харчування є полівидовою, тобто її зміст, специфіку, напрямки розвитку варто розглядати в аспекті чинника забезпечення здоров’я нації; публічного адміністрування; складової економіки; елемента промислової безпеки держави, що є видовим елементом національної безпеки; маркетингової діяльності; 2. державна політика в сфері харчування носить несистемний характер, що виражається у відсутності заходів стимулювання операторів-виробників сфери харчування, а навпаки, в застосуванні зі сторони держави жорстких адміністративних заходів (постійні і непланові перевірки підприємств виробників, наявність великої кількості форм звітності та подання статистичних даних тощо); 3. необхідність забезпечення безперервного ланцюгового процесу в сфері харчування – «держава-оператор-виробник харчування-покупець». В даному випадку покупець завжди може бути споживачем, натомість споживач не завжди є покупцем (наприклад, продукти дитячого харчування, де вибір продукту робить саме покупець, тоді як споживачем є дитина); 4. конкурентно-спроможну динаміку розвитку сфери харчування, і сфери дитячого харчування зокрема, визначають соціально-демографічні, економічні чинники та купівельна спроможність покупців; 5. необхідним є запровадження заходів державної підтримки з метою модернізації виробничих потужностей підприємств сфери харчування, наприклад, в рамках державно-приватного партнерства; 6. зношеність виробничих потужностей та високий адміністративний тиск на суб’єктів господарювання сфери харчування негативним чином впливають на якість та безпечність харчових продуктів та розвиток сфери харчування в цілому; 7. необхідним є забезпечення умов діалогу між бізнесом сфери харчування та державою в особі уповноважених компетентних суб’єктів.
Посилання
Запотоцька О.В. Управління сферою безпечності та якості харчової продукції в Україні : адміністративно-правове дослідження: монографія. К. : Видавничим центр «Кафедра», 2018. 400 с.
Маланчук Т.В. Проблеми адміністративно-правового регулювання торгівлі продуктами з маркуванням еко-знаками. Правовий вісник Української академії банківської справи. 2012. № 2(7). С.29-33. URL: https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/123456789/52501/6/Malanchuk_Problemy.pdf
О некоторых особенностях развития рынка детского питания / З. В. Ловкис, Л. А. Мельникова, Е. И. Васенкова. Пищевая промышленность. Наука и технологии. №3 (13). 2011. С. 3-8.
Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры Т.6. Технология детских молочных продуктов / В. В. Кузнецов, Н. Н. Липатов. СПб.: ГИОРД, 2005. 512 с.
Поліщук Г. Є. Перспективи розвитку виробництва продуктів дитячого харчування в Україні. Дитяче харчування: перспективи розвитку та інноваційні технології : збірник праць Другої спеціалізованої науково-практичної конференції в рамках XVII Міжнародного форуму товарів і послуг для дітей «Baby expo», 9 вересня 2014 р. Київ : 2014. С. 22-25. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/bitstream/123456789/18133/1/3.pdf
Матеріали 85 Ювілейної Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів "Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті", присвяченої 135-річчю Національного університету харчових технологій, 11–12 квітня 2019 р. К.: НУХТ, 2019 р. Ч.1. 527 с.
Головина Н.А. Стан та тенденції розвитку ринку дитячого харчування в Україні. Бізнес-навігатор. 2016. №1 (38). С.61-64. URL: http://business-navigator.ks.ua/journals/2016/38_2016/12.pdf
Головина Н.А. Державне регулювання розвитку індустрії дитячого харчування. Бізнес-навігатор. 2017. № 1. С. 77-80. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bnav_2017_1_18
Прохорчук С. В. Головіна Н. А. Впровадження системи контролю за безпечністю та якістю дитячого харчування: досвід та перспективи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Вип. 19. Ч. 2. С.148-152. URL: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/19_2_2018ua/35.pdf