ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-12-237-242

Ключові слова:

зарубіжний досвід, іноземці, особи без громадянства, адміністративна відповідальність

Анотація

Стаття присвячена вважливій та актуальній темі вивченню адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства в окремих зарубіжних державах. Зазначено, що на іноземців та осіб без громадянства в Україні поширюється національний правовий режим, тобто вони наділені тим же обсягом прав та обов’язків, як і громадяни України. За виключенням окремих політичних та трудових прав. Таким чином, іноземці та особи без громадянства притягаються до юридичної відповідальності, у тому числі й адміністративної, на рівні з громадянами України. У контексті удосконалення та оптимізації процесу притягнення до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства в Україні доцільним є вивчення позитивного зарубіжного досвіду. Таким чином, пропоноване дослідження є актуальним та важливим.
Методологічною основою дослідження стали загальнонаукові та спеціально-юридичні методи пізнання. З числа загально-наукових методів нами було використано діалектичний, загально-логічний, аналізу, узагальнення та формалізації. Відносно спеціально юридичних методів, то ми серед інших використовували формально-юридичний, системний, теоретико-правовий. Ключове місце у нашому дослідженні, безперечно, посів порівняльно-правовий метод, що дозволив здійснити порівняльно-правове дослідження підстав адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства в іноземних державах, а також ті, санкції та стягнення, які можуть застосовуватися окремих зарубіжних державах.
Авторами встановлено, що держави англо-американської правової системи не визнають відокремленого адміністративного законодавства. Діяння, які в Україні вважаються адміністративними правопорушеннями, порушеннями митного права або податковими проступками, в США належать до категорії злочинів або цивільно-правових проступків.
Доведено, що в більшості країн Європи, які належать до континентальної групи правових систем, справи про адміністративні правопорушення належать до сфери кримінального права, тобто такі порушення вважаються різновидом злочинів.
Визначено, що особливістю адміністративно-правового статусу іноземців у Японії є той факт, що міграційна політика цієї країни не орієнтована на інтеграцію іноземців, плюс ця держава не має адекватної соціальної інфраструктури для їх облаштування.

Посилання

Фазикош О. В. Зарубіжний досвід провадження у справах про адміністративні правопорушення. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Юридичні науки». 2015. Вип. 3–2. Том 2. С. 178–182.

Кузьмин И. А., Юрковский А. В. Особенности конституционно-правовой охраны в Японии. Вопросы российского и международного права. 2016. № 5. С. 123–127.

Смашникова Т. Б. Особенности административноправового статуса иностранцев в Японии. Актуальные проблемы современности: наука и общество. 2018. № 4. С. 27–29.

Рубаненко А. М., Плевако В. В. Адміністративна відповідальність іноземців: порівняльно-правовий аспект. Порівняльно-аналітичне право. 2019. № 4. С. 275–279.

Відповідальність за порушення імміграційного режиму іноземцями: порівняльно-правовий аналіз. Юриспруденція: вебсайт. URL: https://justicemaker.ru/view-article.php?id=25&art=944 (дата звернення 08.04.2022).

Європейська конвенція про взаємну допомогу у кримінальних справах: міжнародний договір. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/995_036/print (дата звернення: 08.04.2022)

Депортація з Німеччини, заборона на в’їзд і внесення інформації у SIS. Центр Санрайз : вебсайт. URL: https://deportation.com.ua/deportaciya-iz-germanii-zapret-na-vezd-i-vnesenie-informacii-v-sis (дата звернення: 07.04.2022)

Immigration Control and Refugee Recognition Act (Cabinet Order No. 319 of 1951). Latest Amendment: act № 30 2008. URL: www.cas.go.jp/jp/seisaku/hourei/data/icrra.pdf (дата звернення: 30.12.2021).

Сайт Министерства юстиции Японии : URL: www.moj.go.jp/ENGLISH (дата звернення: 04.02.2022).

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ