ЗАСОБИ ВИПРАВЛЕННЯ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ ЗАСУДЖЕНИХ ЖІНОК: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-12-270-275

Ключові слова:

виправлення, ресоціалізація, суспільно-корисна праця, позбавлення волі, навчання, пенітенціарна установа, засуджені жінки, професійна підготовка

Анотація

Стаття присвячена узагальненню міжнародного досвіду щодо залучення засуджених жінок до праці, професійного навчання та навчання з метою сприяння їх ресоціалізації. Проаналізовано процес залучення засуджених жінок до праці та професійного навчання на прикладі країн із розвиненою пенітенціарною системою та висвітлено шляхи вирішення проблеми їх працевлаштування під час відбування покарання. Зазначається, що освіта та професійна підготовка засуджених, зокрема жінок, є ефективним засобом зниження рівня рецидивної злочинності, а також дає змогу зменшити витрати на утримання засуджених за повторні злочини.
Світовий досвід у цій галузі є одним із найважливіших джерел прогресивних інноваційних ідей. Це невід’ємна частина міжнародного пенітенціарного співробітництва.
Сьогодні міжнародне співробітництво пенітенціарної системи України здійснюється за такими напрямами: реалізація міжнародних проектів та впровадження зарубіжного досвіду в гуманітарних засадах; виконання висновків і рекомендацій органів ООН і Ради Європи. Пенітенціарна система нашої країни має найтісніші зв'язки з країнами Німеччини, Франції, Швейцарії, Англії.
Незважаючи на національну та іншу специфіку цих країн, застосування їхнього досвіду дозволить заощадити час і уникнути помилок у розвитку діяльності установ, що виконують кримінальні покарання, врахувати місцеві умови та суттєво вдосконалити нашу систему ресоціалізації осіб, які перебувають у в'язницях.
Слід зазначити, що досвід зарубіжних країн щодо трудового залучення засуджених до позбавлення волі розділився, в одних - залучення до праці є обов'язковим, в інших - здійснюється за його бажанням. В Україні засуджені до позбавлення волі мають право працювати на громадських засадах на підставі цивільно-правового договору або трудового договору, укладеного між засудженим і фізичною особою - підприємцем або юридичною особою, для якої засуджені виконують роботу. або надавати послуги.
Таким чином, доцільно проаналізувати процес залучення засуджених, зокрема жінок, до роботи на прикладі країни з розвиненою пенітенціарною системою та визначити шляхи вирішення питання їх працевлаштування під час відбування покарання. Адже професійне навчання є однією з найважливіших освітніх та реабілітаційних програм, які можуть бути організовані в місцях позбавлення волі.

Посилання

Кримінально-виконавчий кодекс України: Закон України від 11.07.2003 року № 1129-ІУ . URL: https://www.google.com.ua/.

Лисенко М. І. Забезпечення права на працю засуджених в умовах ізоляції. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. 2015. № 13. Том 2. С. 78-80.

Андреев Н. А., Морозов В. М., Ковалев О. Г. Ресоциализация осужденных в пенитенциарных учреждениях ФРГ: Учебное пособие. М., 2001. 182 с.

Бурцев A. M. Правовое регулирование труда заключенных в ФРГ. Управление персоналом. 2007. № 5. С. 69–71.

Власов В. Тюрьмы-побратимы. Преступление и наказание. 2000. № 2. С. 40–48.

Антилла И. Консервативная и радикальная политика в отношении преступников скандинавских стран. Хельсинки. 1979 // Сборник переводов. 294 с.

Багреева Е. Пенитенциарная система Финляндии. Преступления и наказание. 1995. № 8. 136 с.

Альперн Л. Сон и явь женской тюрьмы. СПб.: Алетейя, 2004, 446 с.

Бутенко Т. П. Правовое регулирование образования осужденных к лишению свободы в условиях реформирования уголовно-исполнительной системы: дис. ... канд. юрид. наук. М., 2007. 182 с.

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ