ОСНОВНІ НАУКОВІ АСПЕКТИ ЩОДО ФОРМУВАННЯ КАТЕГОРІЙ «ПУБЛІЧНИЙ ПОРЯДОК» ТА «ПУБЛІЧНИЙ КОНТРОЛЬ»

Автор(и)

  • Володимир Григорович Гриценко Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-4813-6153

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-13-62-66

Ключові слова:

публічний порядок, захист, права і свобод, суспільні відносини, норми, публічний контроль

Анотація

У статті досліджено категорію «публічний порядок». Зазначено, що у загальному розумінні під публічним порядком слід розуміти певну частину врегульованих правовими та іншими соціальними нормами суспільних відносин, що становлять порядок життєдіяльності у відповідних сферах, недоторканність життя, здоров’я та гідності громадян, власності та майна забезпечують умови, створені для нормальної діяльності установ, підприємств, організацій, посадових осіб і громадян.

Розкрито обов’язкові структурні елементи правової категорії «публічний порядок». Акцентовано увагу, що дана категорія складається з трьох основних елементів: - зміст публічного порядку; - засоби регулювання; - мета встановлення публічного порядку.

Проведено аналіз наукових досліджень у цій сфері, розкрито основні наукові думки щодо формування категорії «публічний порядок». На основі аналізу, зроблено висновок, що публічний порядок - це багатогранне явище, яке включає в себе аспекти моралі, психології, права, економіки тощо. Публічний порядок є основою, соціальним еталоном відносин у соціумі. Публічний порядок - це врегульована правовими та іншими соціальними нормами система суспільних відносин, що забезпечує захист прав і свобод громадян, їх життя і здоров’я, повагу до честі та людської гідності.

Розглянуто, публічний контроль, який впливає на показник рівня довіри населення до державної влади, тобто все, що відбувається з ініціативи державної влади і здійснюється нею і її окремими представниками, має бути «прозорим», тому що контролювати можна тільки доступний для огляду і чіткий об'єкт, який піддається аналізу за змістом і формою.

Посилання

Великий тлумачний словник сучасної української мови. Уклад. І голов. ред. В.Т. Бусел. Київ. 2005. 1728 с.

Крищенко А.Є. Особливості визначення терміна «публічна безпека і порядок». Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2017. № 1. С. 206–214.

Лошицький М.В. Адміністративно-правові відносини у сфері охорони громадського порядку : дис.. канд. юрид. наук: 12.00.07. Київ, 2002. 181 с.

Манжула А.А. Поняття та елементи правопорядку: сутність та значення. Вісник Академії праці і соціальних відносин ФПУ. Серія «Право та державне управління». 2012. № 1. С. 56–60. 20.

Комісаров О.Г. Елементи структури охорони громадського порядку в умовах сучасної України. Вісник Запорізького юридичного інституту. 2010. № 3. С. 126–134.

Мальський М. М. Публічний порядок у транснаціональному виконавчому процесі. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Юридичні науки. 2015. № 827. С. 79-84.

Організація охорони публічного порядку: навчальний посібник / Андреєв Д.В., Братель С.Г., Ваньчик Ю.А., Золотарьова Н.І., Кобзар К.П., Корж Є.М., Костюк В.Л., Кудря В.О., Мотиль В.І., Радзівон С.М., Саковський А.А., Федоровська Н.В. / за ред. Кулікова В.А. К.: ФОП Маслаков, 2019. 164 с.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО