ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО СТАТУСУ НЕДІЄЗДАТНИХ ОСІБ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-14-118-123

Ключові слова:

дієздатність, психічне порушення, недієздатна особа, опікун, право, обов’язок, відповідальність, правовий статус

Анотація

Стаття присвячена природі правового статусу фізичних осіб, визнаних у судовому порядку недієздатними. Відповідне поняття запропоновано розуміти як систему прав, обов’язків і відповідальності з властивою їм специфікою реалізації недієздатними особами, що відображає їхні індивідуальні особливості та становище в системі суспільних відносин. Окрім іншого наведено три підстави встановлення такого статусу, пов’язані з наявністю в особи відповідного порушення та спричиненою ним нездатністю усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними. Розкрито особливості прийняття судового рішення про визнання особи недієздатною, строку його дії та скасування. Також проаналізовано наукові підходи до розуміння поняття «правовий статус» та наведено існуючу класифікацію цієї категорії, серед видів якої зазначено загальний правовий статус, галузевий, міжгалузевий та спеціальний правовий статус. На основі досліджуваної інформації зроблено висновок про спеціальний правовий статус недієздатних осіб. Аргументовано наділення зазначеної категорії осіб усім обсягом прав за винятком самостійного вчинення правочинів та ще деяких обмежень у цьому контексті (відсутність права голосу на виборах і референдумах, можливості бути народними депутатами України, права вступати на державну службу тощо). Описано специфіку реалізації недієздатними особами їхніх прав та виконання ними обов’язків. Проаналізовано особливості цивільної та кримінальної відповідальності недієздатних осіб. Доведено наявність протиріч у законодавстві щодо кримінальної відповідальності таких осіб. Фрагментарно описано роль опікунів як законних представників недієздатних осіб у реалізації останніми їхнього правового статусу.

Визначено, що недієздатні особи в Україні є специфічними суб’єктами права. Встановленні для них на рівні законодавства обмеження суттєво впливають на рівень та якість життя таких людей. Незважаючи на те, що за останніми офіційними даними в нашій державі налічувалося відносно небагато – близько 40 тисяч – осіб зазначеної категорії, в контексті цінності кожної людини держава і суспільство повинні забезпечити таким особам максимально сприятливі умови життя, доступність середовища, інформації, товарів та послуг тощо. Окрім іншого зазначене стосується й законодавчо визначених особливостей правового статусу, які мають відповідати міжнародним стандартам у сфері правової захищеності людей, які страждають на психічні порушення. Передусім це стосується належного механізму опіки над недієздатними особами та реалізації їхніх прав особисто чи через суб’єктів здійснення опіки.

Посилання

Конституція України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Кравчук М.В. Теорія держави і права. Проблеми теорії держави і права : навч. посіб. [3-тє вид., змін, й доп.]. Тернопіль : Карт-бланш, 2002. 247 с.

Кримінальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Кримінальний процесуальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Лист Міністерства юстиції України від 2 берез. 2018 р. № 8040/2707-26-18/11.1.1. URL: https://www.msp.gov.ua/files/inv/list8040.pdf.

Про безоплатну правову допомогу : Закон України від 2 черв. 2011 р. № 3460-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3460-17#Text.

Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів : Закон України від 15 груд. 2017 р. № 2147-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2147-19#Text.

Про внесення змін до Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав осіб, визнаних судом недієздатними : проєкт Закону України від 24 грудня 2021 р. № 6466. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73512.

Про державну службу : Закон України від 10 груд. 2015 р. № 889-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/889-19#Text.

Сівков С.В. Адміністративно-правовий статус Міністерства соціальної політики України : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.07 / К., 2013. 216 с.

Сімейний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text.

Скакун О. Ф. Теория государства и права : [учебн.] / Скакун О. Ф. Х. : Консум; Ун-т внутр. дел, 2000. 704 с.

Цивільний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

Цивільний процесуальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО