ОМБУДСМАН ЯК СУБ’ЄКТ ГАРАНТУВАННЯ ДОТРИМАННЯ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

  • Дмитро Юрійович Стеценко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0009-0004-2484-204X

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-14-163-166

Ключові слова:

права і свободи, омбудсман, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, адміністративно-правові гарантії, воєнний стан, повномасштабне вторгнення

Анотація

У статті на підставі аналізу нормативно-правових актів та наукових праць висвітлено роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у системі гарантування дотримання прав і свобод людини і громадянина в період дії воєнного стану, встановлено коло його основних повноважень та типові напрямки його діяльності.

Окреслено специфіку функціонування омбудсмана в умовах воєнного стану, наголошено на необхідності його швидкого реагування на виклики, що постають у сфері гарантування прав і свобод громадян, а також адаптації його діяльності до умов, що склалися.

Акцентовано увагу на важливості такого напрямку діяльності омбудсмана, як розгляд звернень громадян, іноземців, осіб без громадянства або осіб, які діють в їх інтересах щодо порушених прав. Констатовано високий рівень доступності отримання допомоги з відновлення порушених прав внаслідок варіативності способів подачі звернень до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. З’ясовано коло осіб, забезпеченню прав яких приділяється особлива увага в умовах повномасштабного вторгнення військ російської федерації на територію України.

Встановлено тенденції щодо виникнення нових векторів діяльності омбудсмана в умовах воєнного стану, зокрема пов’язаних з розробкою ним новітніх програм, спрямованих на захист прав громадян, участю у приверненні уваги міжнародних організацій до подій в Україні, онлайн-консультуванням, проведенням зустрічей з представниками громадянського суспільства та засобами масової інформації тощо. Вивчено останні, найактуальніші досягнення омбудсмана у сфері гарантування прав і свобод громадян в умовах воєнного стану. Надано оцінку актуальності таких новацій, їх відповідності запитам суспільства, що знаходиться в умовах війни. Водночас, наголошується на недосконалості чинного вітчизняного законодавства, яке регулює діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, виявлено ряд недоліків такого інституту, що мають бути вирішені найближчим часом, зокрема шляхом внесення змін до чинних нормативно-правових актів.

Посилання

Конституція України : Закон України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр#Text.

Доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2022 році : Щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 05.04.2023 р. URL: https://ombudsman.gov.ua/report-2022

Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини : Закон України від 23.12.1997 р. № 776/97-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/776/97-вр#Text

Майданник О.О. Інститут омбудсмана у механізмі забезпечення прав людини в Україні. Адвокат. 2010. № 7. С. 12-16.

Щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України за період 24 лютого – 31 жовтня 2022 року : Спеціальна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 2022. URL: https://ombudsman.gov.ua/storage/app/media/Доповіді/Доповідь.pdf.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО