НАУКОВА ДИСКУСІЯ З ПИТАНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ СУДОВОЇ ВЛАДИ

Автор(и)

  • Лілія Тарасівна Рябовол Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-3558-2103

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-14-204-209

Ключові слова:

судова система в Україні, моделі судової системи в зарубіжних країнах, захист прав людини, верховенство права, етичні стандарти діяльності суддів

Анотація

У статті викладено результати аналізу наукових праць з питань організації та функціонування судової влади, а також засад професійної діяльності суддів в Україні та зарубіжних країнах. Встановлено, що ця проблематика ґрунтовно розробляється вченими, при цьому, з деяких питань в її межах не вироблено єдиної наукової позиції, окремі її аспекти залишаються дискусійними. Виявлено, що реалізуються різні підходи до визначення категорії «судова влада», проте, переважно, застосовується універсальний підхід, який дозволяє відобразити сутність судової влади з огляду на її функціональне призначення, носія або суб’єкта влади, принципів і форм організації та діяльності, тощо. Констатовано, що не існує єдиної наукової позиції і щодо сутності поняття «судова система», що інколи ототожнюється з поняттями «судоустрій», «судівництво», «система судів», «система правосуддя», або, навпаки, протиставляється їм. Зауважено, що відсутність уніфікованого термінологічного апарату може спричинити ускладнення не лише під час теоретичної розробки цих питань, але й у процесі упровадження результатів відповідних наукових досліджень у практику. Запропоновано розглядати питання організації та діяльності судової влади, як багатоаспектного й багатофункціонального інституційного утворення, з позицій системного підходу. Так, усвідомлення системного характеру цього феномену є умовою проведення комплексного вдосконалення судової влади. З’ясовано, що дискусійним залишається питання структури судової системи, до елементів якої, поряд із судами, відносять і прирівняні до них органи, та органи, створені для обслуговування судової системи, тощо. Не дійшли вчені єдиної думки і щодо моделей судової системи, у тому числі кількості її ланок / рівнів, а також спеціалізації судів та суддів. Встановлено, що етичні стандарти діяльності суддів (стандарти суддівської етики) це – сукупність норм, правил, цінностей, а також особистих уявлень суддів про етику суддівської діяльності, якими керуються судді при виборі моделі своєї поведінки у професійній діяльності та позапрофесійному житті.

Посилання

Безпала О. І. Роль судової системи України в інституційному забезпеченні реалізації правоохоронної функції держави. Адміністративне право і процес. 2014. № 3(9). С. 5-14.

Бірюкова А. М., Кондратова І. Д. Етичні стандарти діяльності судді: поняття та роль. Актуальні проблеми держави і права. 2021. Вип. 91. С. 21-29. DOI https://doi.org/10.32837/apdp.v0i91.3226

Гриценко І., Погорецький М. Судова влада в Україні: до визначення поняття. Право і суспільство. 2012. № 2. С. 23-27.

Інтерв’ю учасників Всеукраїнського форуму учених правознавців та суддів «Утвердження європейської моделі судочинства і верховенства права – пріоритети судової реформи та відновлення суспільної довіри до суддів в Україні». Право України. 2014. № 11. С. 74-135.

Москвич Л. М. Напрями оптимізації судоустрою України. Вісник Верховного Суду України. 2011. № 4 (128). С. 25-31.

Москвич Л. М. Становлення та розвиток судових систем. Вісник Вищої Ради юстиції. 2010. № 3. С. 73-81.

Назаров І. В. Судові системи країн Європейського Союзу та України: порівняльно-правовий аналіз: автореф. дис. ... докт. юрид. наук. Харків, 2011. 39 с.

Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 02.06.2016 № 1402-VIII. URL: http://surl.li/hffnp (дата звернення: 20.05.2023).

Струс-Духнич Т. В. Судова влада в період розбудови громадянського суспільства: теоретико-правові аспекти: автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Львів, 2012. 18 с.

Судова влада в Україні: історичні витоки, закономірності, особливості розвитку / В. С. Бігун та ін.; за ред. І. Б. Усенка. Київ: Наук.-виробн. підпр. «Видавництво «Наукова думка» НАН України», 2014. 503 с.

Федина Д. І. Судова влада як конституційно-правова категорія. Право і суспільство. 2015. № 5-2. Ч. 3. С. 39-44.

Федоренко В. В. Характеристика стану наукових досліджень засад судочинства в Україні та зарубіжних країнах. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Юридичні науки. 2014. Вип. 1. Т. 1. С. 86-90.

Фоміна М. А. До питання розмежування понять «судова система» та «судоустрій». Часопис Київського університету права. 2013. № 1. С. 67-69.

Номер

Розділ

СУДОУСТРІЙ; ПРОКУРАТУРА ТА АДВОКАТУРА