КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ УМОВ ОХОРОНИ ПРАЦІ В СФЕРІ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-14-259-264Ключові слова:
охорона праці, захист прав дітей, дитяче харчування, виробництво та обіг харчування, органи публічної адміністрації, громадський контроль, контроль та нагляд, роботодавець, захист прав працівників в сфері охорони праціАнотація
У даній статті розглянуто поняття та види контролю за дотриманням умов охорони праці в сфері дитячого харчування.
Визначено, що контроль за дотриманням умов охорони праці в сфері дитячого харчування є видовим елементом контролю в сфері харчування та контрою за дотриманням роботодавцем умов охорони праці.
Державних контроль являє собою управлінську діяльність органів державної влади різних рівнів, які мають повноваження здійснювати контрольно-наглядові функції на підприємствах сфери виробництва та обігу дитячого харчування. До таких суб’єктів на рівні центральних органів виконавчої влади належать: Міністерство охорони здоров’я України та Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Контроль за дотриманням умов охорони праці в сфері дитячого харчування здійснюють також органи місцевого самоврядування в межах виконання власних та делегованих повноважень.
Громадський контроль за дотриманням умов охорони праці в сфері дитячого харчування здійснюють профспілкові організації. Завданнями яких є: взаємодія з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавцями та їх об’єднаннями з питань трудового, соціально-економічного захисту членів профспілки; формування на всіх рівнях (національному, регіональному, підприємствах) ефективної системи соціального партнерства; надання безоплатної юридичної допомоги членам профспілки; відновлення трудових прав у разі їх порушення, представлення інтересів в судах та інших державних органах тощо.
Формами контролю за дотриманням умов охорони праці в сфері дитячого харчування є: перевірка, моніторинг та нагляд.
Пропонуємо під контролем за дотриманням умов охорони праці в сфері дитячого харчування розуміти нормативно регламентовану діяльність уповноважених суб’єктів публічної адміністрації та громадських інституцій, що здійснюється в інтересах захисту прав працівників сфери виробництва та обігу дитячого харчування з метою перевірки дотримання вимог законодавства щодо охорони праці роботодавцями.
Посилання
Андрійко О. Ф. Організаційно-правові проблеми державного контролю у сфері виконавчої влади : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора юрид. наук : спец. 12.00.07. К. 1999. 38 с.
Цвєтков В. В. Реформування державного управління в Україні: проблеми і перспективи. К. : Оріяни. 1998. 79 с.
Венедиктов В. С. Теоретические проблемы юридической ответственности в трудовом праве. Х. : НПКФ «Консум». 1996. 136 с.
Бандурка О. М. Адміністративний процес : підруч. [для вищ. навч. закл.] / О. М. Бандурка, М. М. Тищенко. К. : Літера ЛТД, 2001. 336 с.
Про затвердження Положення про Міністерство охорони здоров’я України: затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/267-2015-%D0%BF#Text
Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів: затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 р. № 667. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/667-2015-%D0%BF#Text
Колбіна Н.Г. Суб’єкти адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування. Актуальні проблеми правознавства. 2022. №2 (30). С.51-56.
Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР. Відомості Верховної Ради України, 1997. № 24. Ст.170.
Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності: Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV. Відомості Верховної Ради України, 1999. № 45. Ст.397.
Про охорону праці: Закон України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII. Відомості Верховної Ради України, 1992. № 49. Ст.668.